Skip to main content

Ο Επίτροπος Εργασίας υποστηρίζει την τετραήμερη εβδομάδα σε όλη την ΕΕ

«Καθώς ορισμένοι τομείς δυσκολεύονται να προσελκύσουν κόσμο, ίσως χρειαστεί να γίνουν και πιο ελκυστικοί»

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να πιέσει για τη θέσπιση τετραήμερης εβδομάδας, ειδικά σε τομείς με ελλείψεις εργατικού δυναμικού, δήλωσε ο Επίτροπος της ΕΕ για την Απασχόληση και τα Κοινωνικά Δικαιώματα Νίκολας Σμιτ σε συνέντευξή του στη Πορτογαλικό πρακτορείο  Lusa. «Νομίζω ότι είναι κάτι που σταδιακά προχωρά, επειδή οι νέες γενιές έχουν μια συγκεκριμένη ιδέα για την ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής», τόνισε ο Επίτροπος από το Λουξεμβούργο. «Είμαι ανοιχτός σε αυτό», πρόσθεσε.

Η Πορτογαλία προωθεί ήδη ένα πιλοτικό πρόγραμμα για  τετραήμερη εβδομάδα εργασίας , αλλά ο Επίτροπος επισήμανε πώς δεν υπάρχει «κοινή θέση» στην ΕΕ για μειωμένη εργάσιμη εβδομάδα. «Νομίζω ότι αυτό θα γίνει βάσει συμφωνιών μεταξύ των κοινωνικών εταίρων», είπε ο Επίτροπος.

JULIEN WARNAND/EPA

Ο Σμιτ, χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου μεγάλα συνδικάτα  ζητούν την εφαρμογή του τετραήμερου, αλλά και ορισμένες εταιρείες προσφέρουν ήδη αυτή τη λύση για την πρόσληψη εργαζομένων, τόνισε ότι «το θέμα της μείωσης των ωρών εργασίας μπορεί είναι ένας τρόπος για να προσελκύσουν οι επιχειρήσεις εργαζομένους».

«Καθώς ορισμένοι τομείς δυσκολεύονται να προσελκύσουν κόσμο, ίσως χρειαστεί να γίνουν και πιο ελκυστικοί», είπε ο Επίτροπος, τονίζοντας ότι «αυτό είναι κάτι που πρέπει να γίνει με διαπραγμάτευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων».

Για την ΕΕ, «το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι τόσο η ανεργία» αλλά η έλλειψη εργαζομένων. Πράγματι, «πολλοί τομείς χρειάζονται απεγνωσμένα υπαλλήλους και δεν μπορούν να βρεθούν ,επειδή οι άνθρωποι δεν θέλουν να εργαστούν εκεί ή δεν έχουν τις κατάλληλες δεξιότητες», πρόσθεσε.

«Υπάρχει ακόμη μια τεράστια αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην αγορά εργασίας», μια κατάσταση στην οποία πρέπει να ανταποκριθεί η ΕΕ, πρόσθεσε ο Επίτροπος.

Στην Πορτογαλία, ως μέρος της Ατζέντας Αξιοπρεπούς Εργασίας, σχεδιάζεται ένα πιλοτικό πρόγραμμα για τετραήμερη εβδομάδα σε εθελοντική βάση και χωρίς μείωση των απολαβών.

Στην πρώτη φάση αυτού του πιλοτικού προγράμματος, που δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο, μετέχουν ήδη 46 εταιρείες. Οι περισσότερες από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο πρόγραμμα  που υποστηρίζεται από την κυβέρνηση, απασχολούν έως και 10 άτομα, ενώ πέντε εταιρείες απασχολούν περισσότερα από 1.000 άτομα.

Διαβάστε ακόμη

Τετραήμερη εβδομάδα εργασίας: Η Ευρώπη το δοκιμάζει