Skip to main content

FT: Η ΕΕ θέλει να στείλει στην Ουκρανία 200 δισ. κέρδη από δεσμευμένα κεφάλαια της Ρωσίας

REUTERS/Stringer

Μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να απαλλοτριώσει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα ισοδυναμούσε με κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης της Δύσης στη Ρωσία.

H Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συζητήσεi σχέδιο με σκοπό να διατεθούν στην κυβέρνηση της Ουκρανίας τα κέρδη από κεφάλαια και πόρους της Ρωσίας αξίας 196,6 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν δεσμευτεί στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, σύμφωνα με τους Financial Times, που επικαλούνται πηγές ενημερωμένες για τη διαδικασία, τις οποίες δεν κατονόμασε.

Αξιωματούχοι από τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή συναντήθηκαν την Τετάρτη για να αναζητήσουν επιλογές για τα έσοδα που δημιουργούνται από ρωσικά περιουσιακά στοιχεία που διατηρούνται στο Euroclear, τον μεγαλύτερο οίκο διακανονισμού στον κόσμο.

Μια τέτοια κίνηση δεν θα μπορούσε να απαλλοτριώσει τα ίδια τα περιουσιακά στοιχεία, αλλά θα ισοδυναμούσε με κλιμάκωση της οικονομικής πίεσης της Δύσης στη Ρωσία, με στόχο να βοηθήσει το Κίεβο να αμυνθεί από τον πόλεμο του Πούτιν.

Οι κυρώσεις έχουν «παγώσει» 196,6 δισ. ευρώ σε ρωσικά περιουσιακά στοιχεία στο Euroclear, σύμφωνα με τη βελγική κυβέρνηση, εκ των οποίων τα 180 δισ. ευρώ είναι περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας. Αυτά τα περιουσιακά στοιχεία δημιουργούν μετρητά από κουπόνια και εξαγορές, τα οποία έχουν δεσμευθεί έως και ένα χρόνο.  Αυτά τα χρήματα επανεπενδύονται από το Euroclear και είναι τα κέρδη που δημιουργούνται από την επανεπένδυση που οι αξιωματούχοι της ΕΕ ενδιαφέρονται να εκτρέψουν στην Ουκρανία.

Ως συνήθης πρακτική, το Euroclear δανείζει τα μετρητά των πελατών της για να ελαχιστοποιήσει τον πιστωτικό κίνδυνο και να διατηρήσει τους τόκους που κερδήθηκαν. Το σημερινό περιβάλλον των υψηλών επιτοκίων, σε συνδυασμό με την ασυνήθιστη συσσώρευση πληρωμών λόγω των κυρώσεων, οδήγησαν σε μεγάλα κέρδη για τον οίκο διακανονισμού, εξηγούν οι FT.

Συγκεκριμένα, το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, το Euroclear ανέφερε τόκους 734 εκατ. ευρώ σε μετρητά από περιουσιακά στοιχεία που έχουν επιβληθεί από τη Ρωσία.