Skip to main content

Γερμανία: Περικοπές δαπανών 20 δισ. σχεδιάζει ο Σολτς, δυσαρέσκεια των Πρασίνων

EPA/BENOIT TESSIER

Σολτς και Λίντνερ επεξεργάζονται μειώσεις δαπανών

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την κάλυψη ενός ελλείμματος 20 δισ. ευρώ (22 δισ. δολαρίων) στον προϋπολογισμό του 2024 με περικοπές δαπανών σε όλα τα υπουργεία εκτός από την άμυνα – μια κίνηση που αναμένεται να εξοργίσει τους εταίρους τους στον συνασπισμό, τους Πράσινους.

Ο Σολτς και ο Λίντνερ έχουν συμφωνήσει σε μειώσεις δαπανών 2% έως 3% για όλα σχεδόν τα υπουργεία, δήλωσαν άνθρωποι που γνωρίζουν τα σχέδια, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Bloomberg. Αυτό είναι αρκετό για να επιτύχουν περίπου το μισό των απαιτούμενων εξοικονομήσεων, αλλά μένει να αποφασίσουν πώς θα βρουν τα υπόλοιπα χρήματα.

Ο Λίντνερ, ηγέτης των φίλα προσκείμενων στις επιχειρήσεις Ελεύθερων Δημοκρατών, ζητά μειώσεις σε πολιτικά ευαίσθητους τομείς, όπως οι κοινωνικές δαπάνες, υποστηρίζοντας ότι είναι ο μόνος τρόπος για να επιτευχθεί ένας σταθερός προϋπολογισμός, είπαν οι άνθρωποι. Οι Σοσιαλδημοκράτες του Σολτς θέλουν να αποφύγουν ένα τέτοιο βήμα και, ειδικότερα, να εξαιρεθούν τα επιδόματα για τα παιδιά που απειλούνται από τη φτώχεια.

Ό,τι κι αν αποφασίσουν, είναι πιθανό να προκαλέσει προβλήματα με τους Πράσινους, το τρίτο κόμμα του κυβερνητικού συνασπισμού. Ο υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ, ένας από τους δύο ανώτερους Πράσινους στο υπουργικό συμβούλιο (η άλλη είναι η ΥΠΕΞ Αναλένα Μπέρμποκ), έχει ζητήσει αντί αυτού υψηλότερους φόρους για να καλυφθεί το χάσμα, ιδίως για τα υψηλότερα εισοδήματα.

Αυτό όμως είναι απίθανο να κερδίσει την υποστήριξη του Λίντνερ και ο Χάμπεκ έχει χάσει τη δυναμκή πίεσης τις τελευταίες εβδομάδες μετά την ψήφιση ενός σκληρού νόμου για τη μείωση των εκπομπών CO2 από τη θέρμανση των σπιτιών και ενώ υψηλόβαθμος σύμβουλός του έχει εξαναγκαστεί σε παραίτηση. Μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Insa που δημοσιεύθηκε την Τρίτη από την Bild έδειξε ότι το 50% των ψηφοφόρων επιθυμεί την παραίτηση του Χάμπεκ, ενώ μόλις το 28% τάσσεται υπέρ της παραμονής του στη θέση του.

Ένας πιθανός συμβιβασμός θα ήταν η περικοπή δαπανών που είναι αντίθετες με τους κλιματικούς στόχους της κυβέρνησης, όπως οι επιδοτήσεις για ορισμένους τύπους καυσίμων ντίζελ, δήλωσε ένας από τους ανθρώπους. Αυτή είναι μια ιδέα που οι Πράσινοι προωθούν εδώ και καιρό, αλλά το FDP του Λίντνερ την έχει μπλοκάρει.

naftemporiki.gr