Skip to main content

Από γυαλιά ηλίου μέχρι αρμεκτικά μηχανήματα, οι ΗΠΑ σταματούν τις περισσότερες εξαγωγές προς τη Ρωσία

BRENDAN SMIALOWSKI/Pool via REUTERS

Οι νέοι περιορισμοί για τη Ρωσία στόχευαν είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό

Τις εξαγωγές ενός ευρέος φάσματος καταναλωτικών αγαθών προς τη Ρωσία σταμάτησε η κυβέρνηση Μπάιντεν και πρόσθεσε 71 εταιρείες σε μια εμπορική μαύρη λίστα, καθώς η Ομάδα των επτά πλουσίων κρατών ανακοίνωσε νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας για τον πόλεμο στην Ουκρανία., όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Οι νέοι περιορισμοί για τη Ρωσία στόχευαν είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βοηθήσουν τον ρωσικό στρατό, συμπεριλαμβανομένων ειδών που χρησιμοποιούνται στην καθημερινή ζωή, όπως στεγνωτήρια ρούχων, εκχιονιστικά μηχανήματα και αρμεκτικά μηχανήματα, τα οποία οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι θα μπορούσαν να επαναχρησιμοποιηθούν για να υποστηρίξουν την πολεμική μηχανή της Μόσχας.

G7: Νέες κυρώσεις κατά της «ρωσικής πολεμικής μηχανής»

«Τώρα δεν μπορείτε να στείλετε ούτε φακούς επαφής ή γυαλιά ηλίου», δήλωσε ο δικηγόρος της Ουάσινγκτον Κέβιν Γουλφ, πρώην αξιωματούχος του Εμπορίου, καθώς εξέταζε τους νέους κανόνες. Ο Wolf είπε ότι «θα ήταν πιο απλό να περιγράψουμε τα είδη που δεν ελέγχονται για εξαγωγή στη Ρωσία».

Οι εταιρείες που περιλαμβάνονται στη μαύρη λίστα περιλαμβάνουν 69 ρωσικές οντότητες, μία από την Αρμενία και μία από το Κιργιστάν.

Οι εταιρείες που βρίσκονται στο στόχαστρο περιλαμβάνουν εργοστάσια επισκευής αεροσκαφών και παραγωγής εξαρτημάτων, εργοστάσια πυρίτιδας, τρακτέρ και αυτοκινήτων, ναυπηγεία και κέντρα μηχανικής στη Ρωσία.

Οι ενέργειες αποτελούν μέρος του τελευταίου γύρου κυρώσεων και ελέγχων των εξαγωγών από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες ως απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Έχουν σχεδιαστεί για να υποβαθμίσουν τη βιομηχανική βάση της Ρωσίας και την ικανότητά της να διατηρήσει τον πόλεμο.