Skip to main content

Λαγκάρντ: Κρίσιμη συγκυρία, χρειάζονται τα υψηλά επιτόκια

REUTERS/Heiko Becker

Δέσμευση ότι «θα φτάσουμε στον στόχο του 2%»

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή, διότι πρέπει να συνεχίσει να επιμένει στη νομισματική της πολιτική, παρόλο που η αύξηση των τιμών καταναλωτή δείχνει σημάδια επιβράδυνσης, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τώρα είναι μια στιγμή η οποία είναι επίσης αρκετά κρίσιμη επειδή ο πληθωρισμός αρχίζει να μειώνεται», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξή της στο ισπανικό κρατικό κανάλι TVE που μεταδόθηκε την Παρασκευή. «Αρχίζουμε να βλέπουμε αποτελεσματικότητα των μέτρων, αλλά εξακολουθούμε να χρειαζόμαστε υψηλά και σταθερά υψηλά επιτόκια».

Το ευρώ ενισχύθηκε μετά τις παρατηρήσεις της, οι οποίες υποδηλώνουν την αποφασιστικότητά της να συνεχίσει να αλέθει τις αυξήσεις του κόστους δανεισμού σε μια εποχή που ο πληθωρισμός μπορεί να έχει κορυφωθεί.

Η ΕΚΤ επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων της στις 25 μονάδες βάσης αυτόν τον μήνα και άλλες δύο τέτοιες κινήσεις έχουν προγραμματιστεί για τις προσεχείς συνεδριάσεις. Ορισμένοι αξιωματούχοι εκτιμούν ότι ακόμη και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό για να φτάσει ο πληθωρισμός εγκαίρως στο στόχο του 2%.

«Είναι μια εποχή που πρέπει πραγματικά να σκύψουμε το κεφάλι και να δούμε αυτόν τον στόχο που έχουμε και να τον πετύχουμε», δήλωσε η Λαγκάρντ. «Θα λάβουμε όλα τα μέτρα προκειμένου να επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο 2%. Θα το κάνουμε, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό».

naftemporiki.gr

Διαβάστε ακόμη

Λούις ντε Γκίντος: Το μεγαλύτερο μέρος των αυξήσεων των επιτοκίων έχει πραγματοποιηθεί