Skip to main content

Πάρτε το αλλιώς  

Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και αποτελεί το κορυφαίο γεωπολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα.

Μια συμβουλή από τους Clark Packard και Scott Lincicome που διαπιστώσαμε πως δίνεται εμπεριστατωμένα με βάση  τα “ζύγια” του υποφαινόμενου ήτοι ενός αδαούς στα πολύ βαθειά νερά των διεθνών γεωπολιτκών αντιθέσεων. Η σχέση ΗΠΑ-Κίνας γίνεται όλο και πιο περίπλοκη και αποτελεί το κορυφαίο γεωπολιτικό ζήτημα που αντιμετωπίζει ο κόσμος σήμερα. Ο τρόπος με τον οποίο οι δύο χώρες διαχειρίζονται αυτή τη σχέση θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και σταθερότητα στον 21ο αιώνα.

Τοποθετώντας πάρα πολλά ζητήματα τριβής  στο καλάθι των παραπόνων το μόνο που επιτυγχάνεται είναι μια στασιμότητα στο διάλογο και αδυναμία να γίνει έστω και ένα βήμα προόδου σε μια κατάσταση τόσο σημαντική για τον πλανήτη.

Η διακομματική συναίνεση στους κύκλους χάραξης πολιτικής στην Ουάσιγκτον σήμερα είναι ότι η Κίνα είναι ένας οικονομικός ανταγωνιστής, αναπόφευκτα έτοιμος να ξεπεράσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ως ηγετική οικονομία στον κόσμο. Για πολλούς υπεύθυνους χάραξης πολιτικής, οι ολοένα και πιο παρεμβατικές και μερκαντιλιστικές πολιτικές του Πεκίνου έχουν ενισχύσει υπερβολικά την οικονομία του και υπόσχονται να εκτοπίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες από την κορυφή της παγκόσμιας τάξης πραγμάτων, εκτός εάν η Ουάσιγκτον αντιμετωπίσει δραστικά τον οικονομικό παρεμβατισμό της Κίνας.

Αυτή η συναίνεση είναι γεμάτη προβλήματα. Αρχικά, η οικονομική άνοδος της Κίνας έχει να κάνει πολύ περισσότερο με τη σύντομη εγκατάλειψη του βαρέως κεντρικού σχεδιασμού πριν από δεκαετίες παρά με την σημερινή στήριξη  της βιομηχανικής πολιτικής και του μαοϊκού σοσιαλισμού. Αλλά, η κινεζική οικονομία σήμερα δεν είναι η δύναμη που πολλοί πιστεύουν ότι είναι. Τα βραχυπρόθεσμα ζητήματα και οι πιο μακροπρόθεσμες συστημικές τάσεις θα περιορίσουν περαιτέρω τη μελλοντική οικονομική ανάπτυξη και τον δυναμισμό στην Κίνα. Και είναι εμπόδια που δημιουργούνται σε μεγάλο βαθμό από τη σχετικά πρόσφατη στροφή της Κίνας με στόχο την απομάκρυνση από  την οικονομική φιλελευθεροποίηση. Η Κίνα έχει δει τη διεθνή της θέση να διαβρώνεται τα τελευταία χρόνια για μυριάδες λόγους.

Η Κίνα έχει ένα τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα.  Η Κίνα αντιμετωπίζει σημαντική διαρροή εγκεφάλων όπως εργαζόμενοι στην τεχνολογία και επιχειρηματίες, οι περισσότεροι από τους οποίους προτιμούν την ελευθερία που προσφέρεται από τις Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες. Η Κίνα εμπλέκεται σε πολλές κατασταλτικές πρακτικές, οι οποίες αξίζουν μια άμεση απάντηση των ΗΠΑ, αλλά αυτές είναι πέρα από το πεδίο αυτής της ανάλυσης.

Οι προβληματικές διεθνείς οικονομικές πρακτικές της Κίνας

Υπάρχει μια αναδυόμενη συνείδηση στην Ουάσιγκτον και σε άλλες δυτικές δημοκρατίες προσανατολισμένες στην αγορά ότι οι πρακτικές διεθνούς εμπορίου και επενδύσεων της Κίνας θέτουν σημαντικές προκλήσεις για τις Ηνωμένες Πολιτείες και το εμπορικό σύστημα που βασίζεται σε κανόνες. Το 2017, ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έδωσε εντολή στον Εμπορικό Αντιπρόσωπο των Ηνωμένων Πολιτειών (USTR) να ξεκινήσει έρευνα για τις κινεζικές εμπορικές πρακτικές σύμφωνα με το Άρθρο 301 του νόμου περί εμπορίου του 1974. Κατά τους επόμενους επτά μήνες, το USTR συνέταξε μια Έκθεση 301 που χρησίμευε ως κατηγορητήριο των διεθνών εμπορικών και επενδυτικών πρακτικών της Κίνας. Το κύριο θέμα της έκθεσης είναι ότι η Κίνα χρησιμοποιεί έναν αριθμό αθέμιτων και κακόβουλων μεθόδων για να αποκτήσει την αμερικανική τεχνολογία στην υπηρεσία των πολιτικών υψηλής τεχνολογίας του Πεκίνου για την εγχώρια καινοτομία, γνωστές ως «Made in China 2025».

Ο κατάλογος των παραπόνων είναι μακρύς και περιλαμβάνει τόσο μεγάλα προβλήματα όσο και μικρότερα ερεθιστικά. Πρώτον, η Κίνα εμπλέκεται σε εκτεταμένη και μη εξουσιοδοτημένη από το κράτος κυβερνοκατασκοπεία σε εμπορικά δίκτυα των ΗΠΑ προκειμένου να κλέψει εμπορικά μυστικά και να καταχραστεί πνευματική ιδιοκτησία. Αυτά τα κλεμμένα υλικά περιλαμβάνουν «εμπορικά μυστικά, τεχνικά δεδομένα, διαπραγματευτικές θέσεις και ευαίσθητες και αποκλειστικές πληροφορίες εσωτερικές επικοινωνίες».

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν μια σειρά δασμών, που προκάλεσαν προβλέψιμα αντίποινα από το Πεκίνο, τα τελευταία χρόνια. Στη συνέχεια, το 2022, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αποφάσισαν να αντιγράψουν την αναποτελεσματική βιομηχανική πολιτική του Πεκίνου θεσπίζοντας τις επιδοτήσεις made in USA για ευνοημένες βιομηχανίες. Ούτε οι δασμοί ούτε οι εγχώριες επιδοτήσεις ανταποκρίνονται στο σοβαρό καθήκον να ξεπεραστεί ο ανταγωνισμός της Κίνας στον 21ο αιώνα. Εν τω μεταξύ, οι δασμοί αντιποίνων καλύπτουν περίπου το 60 τοις εκατό των αμερικανικών προϊόντων και υπηρεσιών που αποστέλλονται στην Κίνα, με μέσο ποσοστό άνω του 21 τοις εκατό, το οποίο είναι υψηλότερο από περίπου 7 τοις εκατό πριν από τους εμπορικούς πολέμους.

Οι κινεζικές αρχές αύξησαν τη χρήση των επιδοτήσεων συμπεριλαμβανομένων των εγχύσεων μετρητών, των δανείων μειωμένου κόστους και της φθηνής γης, για να κυριαρχήσουν στις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας. Και η προσέγγιση των ΗΠΑ μπορεί να έχει σκληρύνει τις συμπεριφορές στο Πεκίνο και μεταξύ του κινεζικού κοινού. Όπως σημείωσε η πρώην εμπορική εκπρόσωπος των ΗΠΑ, Charlene Barshefsky, οι Κινέζοι ηγέτες «δεν άλλαξαν ούτε ένα γιώτα το οικονομικό τους μοντέλο, ενισχύοντας την άποψη του Σι Τζινπίνγκ ότι το οικονομικό τους μοντέλο μπορεί να αντέξει ακόμη και την επίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών».