Skip to main content

Scope Ratings: Ο Ερντογάν θα μείνει στην εξουσία, θα βυθίσει τη λίρα, θα χρειαστεί τη βοήθεια της Ρωσίας

EPA/SEDAT SUNA

Αβεβαιότητα, επίμονος υψηλά πληθωρισμός και πλήγμα στη λίρα το βασικό σενάριο του οίκου. Η Τουρκία θα είχε ανάγκη από διμερείς συμφωνίες, επισημαίνεται.

Επικράτηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον δεύτερο γύρο των εκλογών «βλέπει» ως το επικρατέστερο σενάριο για τις τουρκικές εκλογές ο οίκος Scope Ratings, αφού ο Τούρκος πρόεδρος έχει σαφές προβάδισμα από τον πρώτο γύρο, αλλά και πιο ευνοϊκή πρόσβαση στις ψήφους του υπερεθνικιστή Ογάν. Τι σημαίνει η πιθανή παραμονή του «σουλτάνου» στην εξουσία; Διατήρηση της αστάθειας στην οικονομία και νέες ισχυρές πιέσεις στη λίρα, αφού θα είναι δύσκολο να δούμε τον αυτοαποκαλούμενο εχθρό των επιτοκίων να αλλάζει ρότα και να επιτρέπει στην κεντρική τράπεζα να χαράσσει ανεξάρτητη πολιτική, αυξάνοντας τα επιτόκια.

Η Τουρκία, σημειώνουν οι αναλυτές του οίκου αξιολόγησης, αντιμετωπίζει πολλαπλά οικονομικά εμπόδια μετά τις κάλπες στην προσπάθειά της να αποτρέψει βαθύτερα ακόμη προβλήματα στο ισοζύγιο τρεχουσών πληρωμών, να σταθεροποιήσει τη λίρα και να ενθαρρύνει τις ξένες άμεσες επενδύσεις. Μία γεύση για τους φόβους των επενδυτών την πήραμε χθες με την προοπτική επανεκλογής του Ερντογάν να βάφει κόκκινο το ταμπλό του χρηματιστηρίου και να χτυπάει ομόλογα και εθνικό νόμισμα.

«Ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να οδεύει προς επέκταση και παγίωση της εξουσίας του. Η αντιμετώπιση των τεράστιων εξωτερικών ανισορροπιών θα απαιτούσαν τόσο από τον Ερντογάν να αλλάξει τελείως κατεύθυνση πολιτικής όσο και από την αντιπολίτευση, αν τελικά καταφέρει να κερδίσει τον δεύτερο γύρο, να μιλήσει με μία φωνή σε σημαντικές πολιτικές. Η έκταση των οικονομικών προκλήσεων και η πολυπλοκότητά τους απαιτούν επανακαθορισμό της στρατηγικής και λεπτούς ελιγμούς και από τα δύο στρατόπεδα».

Υπό τις συνθήκες αυτές η όποια αναβάθμιση του αξιόχρεου της Τουρκίας ((B-/ αρνητικές προοπτικές) είναι απίθανη σε βραχυρπόθεσμο και μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Αυτό σημαίνει ότι η πίεση στα κρατικά ομόλογα (των οποίων η απόδοση κορυφώθηκε πάνω από το 15% λίγες ημέρες πριν τις εκλογές) και την τουρκική λίρα (που έχει υποτιμηθεί 34% έναντι του αμερικανικού δολαρίου από τον Ιανούαριο του 2022). Ο Scope βλέπει βουτιά του τουρκικού νομίσματος, πτώση των συναλλαγματικών αποθεμάτων, διεύρυνση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και επίμονα υψηλό πληθωρισμό.

Τα δύο σενάρια

Το βασικό σενάριο του οίκου θέλει, όπως προαναφέραμε, ο Ερντογάν να είναι ο μεγάλος νικητής των εκλογών και να παραμένει στην εξουσία, την οποία διατηρεί ήδη εδώ και δύο δεκαετίες. «Αυτό θα μεταφραζόταν σε συνέχεια της πολιτικής του και διατήρηση της αβεβαιότητας. Χαλαρή νομισματική πολιτική, όλο και πιο περίπλοκες μακροπροληπτικές κανονιστικές ρυθµίσεις και επεκτατική δηµοσιονοµική πολιτική θα άφηναν µόνιµα την οικονοµία εκτεθειμένη σε μια άτακτη προσαρμογή μέσω μιας αυξανόμενης νομισματικής κρίσης και βαθύτερα προβλήματα ισοζυγίου πληρωμών» προειδοποιεί.

«Ελλείψει πολυμερούς θεσμικής υποστήριξης, η Τουρκία θα απαιτούσε ad hoc, βραχυπρόθεσμες διμερείς συμφωνίες με εταίρους – οι οποίοι στο παρελθόν συμπεριέλαβαν χώρες του Αραβικού Κόλπου και τη Ρωσία – προκειμένου να έχει πρόσβαση σε σκληρό νόμισμα»  συμπληρώνει.

Μία νίκη της αντιπολίτευσης είναι λιγότερο πιθανό, αλλά όχι ανέφικτο αποτελέσματα. Και σε αυτή την περίπτωση θα είχαμε έντονη αβεβαιότητα στο μέτωπο της οικονομικής πολιτικής, εν μέσω απουσίας πλειοψηφίας στη Βουλή, αν και η όποια αλλαγή στο μείγμα πολιτικής θα ήταν μακροπρόθεσμα θετική για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.