Skip to main content

Ryanair: Παραγγελία-μαμούθ 300 Boeing 737 Max

Πελάτης-κλειδί για την Boeing η Ryanair

Η Boeing εξασφάλισε μια παραγγελία-ορόσημο από έναν από τους σημαντικότερους πελάτες της, τη Ryanair, η οποία συμφώνησε να αγοράσει έως και 300 από τα μεγαλύτερα αεροσκάφη 737 Max της εταιρείας, σε ένα στοίχημα για την ανάκαμψη των ταξιδιών μετά την πανδημία.

Η παραγγελία έχει αξία 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ανέφεραν η Boeing και η Ryanair σε σημερινή ανακοίνωσή τους, αν και οι πελάτες συνήθως εξασφαλίζουν μεγάλες εκπτώσεις σε μεγάλες συμφωνίες. Οι μετοχές της Boeing σημείωσαν άλμα έως και 2,7% στη Wall Street.

Η τεράστια συμφωνία σηματοδοτεί μια σημαντική επιβεβαίωση από έναν από τους πιο πιστούς πελάτες της αμερικανικής κατασκευάστριας εταιρείας και υπογραμμίζει πως οι αερομεταφορείς είναι πρόθυμοι να ξοδέψουν και πάλι χρήματα για την αναβάθμιση του στόλου τους, καθώς τα αεροπορικά ταξίδια ανακάμπτουν. Η Ryanair δήλωσε ότι η συμφωνία είναι η μεγαλύτερη παραγγελία που έχει γίνει ποτέ από ιρλανδική εταιρεία για προϊόντα αμερικανικής κατασκευής.

«Εκτός από τη σημαντική αύξηση των εσόδων και της κίνησης σε όλη την Ευρώπη, αναμένουμε ότι αυτά τα νέα, μεγαλύτερα, αποδοτικότερα και πιο πράσινα αεροσκάφη θα οδηγήσουν σε περαιτέρω εξοικονόμηση κόστους ανά μονάδα», δήλωσε στην ανακοίνωση ο διευθύνων σύμβουλος της Ryanair Μάικλ Ο’ Λίρι.

Οι παραδόσεις θα ξεκινήσουν το 2027 και το 2033 και στόχο έχουν να αντικαταστήσουν πολλά παλαιότερα αεροσκάφη 737NG. Η Ryanair δήλωσε ότι το ήμισυ της παραγγελίας προορίζεται για την αντικατάσταση παλαιότερων αεροσκαφών, ενώ το άλλο μισό προορίζεται για ανάπτυξη.

Μέχρι το 2034, η Ryanair θα επεκταθεί στη μεταφορά 300 εκατομμυρίων επιβατών, με στόχο μερίδιο αγοράς στην Ευρώπη περίπου 30%, δήλωσε ο Ο’ Λίρι. Η αεροπορική εταιρεία θα διαθέτει περίπου 550 αεροσκάφη μέχρι τα μέσα του τρέχοντος έτους και θα επεκτείνει τον αριθμό αυτό σε 800 κατά την επόμενη δεκαετία.

naftemporiki.gr