Skip to main content

«Όχι» στον προστατευτισμό απέναντι στις προκλήσεις τις οικονομίας, διαμηνύει ο Β. Ντομπρόβσκις

«Η απάντηση της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στη διαφάνεια», τόνισε από το Οικονομικό Φόρουμ της Κομισιόν

Σε μια σχετικά επεισοδιακή συζήτηση, η οποία διεκόπη από ακτιβιστές για το κλίμα, ο Επίτροπος της ΕΕ για τα θέματα εμπορίου, Βάλντις Ντομπρόβσκις μίλησε για την προσαρμογή της βιομηχανικής, εμπορικής και ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ σε μια μεταβαλλόμενη παγκόσμια τάξη, στο πλαίσιο του ετήσιου Οικονομικού Φόρουμ της Κομισιόν στις Βρυξέλλες.

«Η παγκόσμια οικονομία κατακερματίζεται, γεγονός που παρουσιάζει κινδύνους και αβεβαιότητα», τόνισε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις και προσέθεσε: «η απάντηση της ΕΕ πρέπει να βασίζεται στη διαφάνεια, και όχι στον προστατευτισμό».

«Το παγκόσμιο εμπόριο εξακολουθεί να αυξάνεται. Η ενίσχυση των παγκόσμιων δεσμών θα στηρίξει την οικονομική και γεωπολιτική δύναμη της ΕΕ και θα δημιουργήσει ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού», σημείωσε.

«Θέλουμε να έχουμε διαφοροποιημένες και επομένως ανθεκτικές αλυσίδες εφοδιασμού. Αυτό θέλουμε να το  επιτύχουμε μέσω της στρατηγικής μας για τις πρώτες ύλες και επιδιώκοντας εμπορικές συμφωνίες και άλλες μορφές συνεργασιών με αξιόπιστους εταίρους σε όλο τον κόσμο. Χρειαζόμαστε πρώτες ύλες και πρέπει να αποφύγουμε νέες εξαρτήσεις από στρατηγικούς πόρους».

Αναφορικά με το θέμα που εδώ και μήνες ταλανίζει την ΕΕ, το οποίο δεν είναι άλλο από το γιγαντιαίο πρόγραμμα Μπάιντεν για τη μείωση του πληθωρισμού, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις σημείωσε: «Η ΕΕ και οι ΗΠΑ είναι στρατηγικοί σύμμαχοι. Αναπτύσσουμε νέες φόρμες συνεργασίας. Φυσικά πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον νόμο για τον πληθωρισμό».

Για τις σχέσεις της ΕΕ με την Κίνα, ο κ. Ντομπρόβσκις υπογράμμισε: Δεν μιλάμε για αποσύνδεση. Η Κίνα παραμένει ένας σημαντικός εμπορικός εταίρος, παρόλο που αυτή η σχέση είναι ασύμμετρη».

Διαβάστε ακόμη

Οικονομικό Φόρουμ Βρυξελλών: Στο επίκεντρο ένα ανταγωνιστικό μοντέλο βασισμένο στην «κοινωνική συνοχή»