Skip to main content

Λαγκάρντ: Μην περιμένετε «παύση» στις επιτοκιακές αυξήσεις – Να αποσυρθούν τα ενεργειακά μέτρα στήριξης

EPA/RONALD WITTEK

Ο πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για την ΕΚΤ - Πώς σχολίασε την τραπεζική αναταραχή - Τι ζήτησε από τις κυβερνήσεις

Διπλό μήνυμα προς τις αγορές και τις κυβερνήσεις από την πρόεδρο του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στον απόηχο της απόφασης για αύξηση των επιτοκίων του ευρώ κατά 25 μονάδες βάσης. Ήταν η 7η αύξηση επιτοκίων, αλλά η μικρότερη έως τώρα.

Η κ. Λαγκάρντ, απηχώντας και την ανακοίνωση του Δ.Σ., υπογράμμισε ότι οι πληθωριστικές πιέσεις εξακολουθούν να είναι ισχυρές και ξεκαθάρισε ότι οι αυξήσεις επιτοκίων δεν τελειώνουν εδώ. «Έχουμε περισσότερο έδαφος να καλύψουμε, δεν έρχεται “παύση”» είπε χαρακτηριστικά, δίνοντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς σήμα για νέα αύξηση επιτοκίων – πιθανότατα και πάλι κατά 25 μονάδες βάσης.

Παράλληλα απευθύνθηκε και στις κυβερνήσεις, τις οποίες και παρότρυνε να αρχίσουν να «αποσύρουν» τα μέτρα στήριξης για την ενέργεια, ώστε νομισματική και δημοσιονομική πολιτική να μην έρχονται σε σύγκρουση.

Η εικόνα της οικονομίας

Η επικεφαλής της ΕΚΤ αναγνώρισε πάντως ότι η εσωτερική ζήτηση και κατανάλωση στη ζώνη του ευρώ παραμένουν αδύναμες, καθώς και ότι οι προοπτικές της μεταποίησης επιδεινώνονται. Πρόκειται για τους παράγοντες που ουσιαστικά οδήγησαν σε επιβράδυνση των επιτοκιακών αυξήσεων. Ωστόσο σημείωσε πως οι μακροπρόθεσμες πληθωριστικές προσδοκίες απαιτούν στενή παρακολούθηση, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση πως η ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλήοτερη ανάπτυξη. Πρόσθεσε δε πως οι πρόσφατες συμφωνίες για μισθολογικές αυξήσεις ενισχύουν τις ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό.

Όλοι είπαν «ναι» σε αύξηση

Η κ. Λαγκάρντ αποκάλυψε ότι η απόφαση για αύξηση 25 μονάδων βάσης ήταν «σχεδόν ομόφωνη». Έσπευσε να διευκρινίσει ωστόσο στη συνέχεια πως κανείς δεν ζήτησε να παραμείνουν αμετάβλητα τα επιτόκια. «Όλοι συμφώνησαν πως τα επιτόκια πρέπει να αυξηθούν και ορισμένοι ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση της τάξης των 50 μονάδων βάσης». Είναι σαφές πως τα «γεράκια» έχουν ισχυρή φωνή στην ΕΚΤ και ο κύκλος της περιοριστικής πολιτικής δεν κλείνει.

«Δεν υπάρχει μαγικός αριθμός» για το ύψος των επιτοκίων 

Σε ερώτηση για το πότε θα πρέπει η ΕΚΤ να κλείσει την περιοριστική πολιτική και ίσως να αρχίσει να χαλαρώνει, είπε: «Δεν έχουμε έναν μαγικό αριθμό. Θα ξέρουμε όταν φτάσουμε εκεί». «Είμαστε ήδη εκεί; Δεν το γνωρίζουμε. Αλλά σίγουρα δεν βλέπουμε ακόμη να μεταδίδεται αρκετά η πολιτική στην πραγματική οικονομία» πρόσθεσε. Τόνισε δε πως «δεν υπάρχει καμία δέσμευση για μειώσεις επιτοκίων σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή».

Η αντίδραση των αγορών

Το γεγονός ότι η ΕΚΤ έστω επιβράδυνε τον ρυθμό αύξησης των επιτοκίων είχε αρχικά καθησυχάσει σε έναν βαθμό τις αγορές, με τις μετοχές να περιορίζουν τις απώλειές τους και τα κρατικά ομόλογα να βλέπουν τις τιμές τους να ενισχύονται και τις αποδόσεις τους να υποχωρούν. Ωστόσο, όσο μιλούσε η Κριστίν Λαγκάρντ, το κλίμα άρχισε και πάλι να αλλάζει. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κατέγραφε πτώση 0,7% στις 16:15 ώρα Ελλάδος, ενώ η απόδοση του γερμανικού δεκαετούς σκαρφάλωσε κατά 6 μονάδες βάσης, στο 2,305%.

Τι τρέχει με τις τράπεζες

Η Λαγκάρντ εμφανίστηκε καθησυχαστική για τις εξελίξεις στον τραπεζικό τομέα, τονίζοντας πως η περίπτωση της Credit Suisse «δεν είναι δείγμα χρηματοπιστωτικής κρίσης». Τόνισε δε πως το ζήτημα της ελβετικής τράπεζας αντιμετωπίστηκε με μεγάλη ταχύτητα, ενώ σχολίασε πως οι ελβετικές αρχές «δεν είχαν και πολλές επιλογές». Είπε ακόμη πως «ο τραπεζικός τομέας της Ευρωζώνης έχει αποδειχθεί ανθεκτικός στην αναταραχή των τελευταίων μηνών».