Skip to main content

H Fed παραδέχεται λάθη στη χρεοκοπία της SVB

REUTERS / Dado Ruvic

Ήδη από τον Νοέμβριο, η Fed αποφάσισε να υποβαθμίσει την SVB στην εσωτερική της αξιολόγηση. «Αλλά η τράπεζα χρεοκόπησε πριν συμβεί αυτό», λέει έκθεση.

Οι αμερικανικές ρυθμιστικές αρχές θα έπρεπε να είχαν αντιδράσει πολύ πιο γρήγορα και πιο αποφασιστικά, για να αποτρέψουν τη χρεοκοπία της Silicon Valley Bank (SVB), σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε σήμερα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με την νέα έκθεση της Fed, το τέλος της τράπεζας Silicon Valley μπορεί επίσης να αποδοθεί σε παραλείψεις εκ μέρους των εποπτικών αρχών.
Για παράδειγμα, οι εποπτικές αρχές της περιφερειακής κεντρικής τράπεζας στο Σαν Φρανσίσκο ανησυχούσαν για την κατάσταση της SVB μήνες πριν από την κρίση του Μαρτίου. Εξέδωσαν στην τράπεζα συνολικά 31 προειδοποιήσεις. Η κύρια εστίαση ήταν στη διαχείριση κινδύνων και ρευστότητας της τράπεζας.

Οι ρυθμιστικές αρχές δεν κατάφεραν πάντως να επιτύχουν ουσιαστικές αλλαγές.

Ήδη από τον Νοέμβριο, η Fed αποφάσισε να υποβαθμίσει την SVB στην εσωτερική της αξιολόγηση. «Αλλά η τράπεζα χρεοκόπησε πριν συμβεί αυτό», λέει η έκθεση, που εκπονήθηκε από τον αντιπρόεδρο της Fed, Μαικλ Μπαρ που είναι υπεύθυνος για τις τραπεζικές ρυθμίσεις.

Υποτίμηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης

Στο έργο τους, οι επόπτες έχουν επίσης υποτιμήσει τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει το Twitter και η ευρεία υιοθέτηση της ψηφιακής τραπεζικής στο τραπεζικό σύστημα. «Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επέτρεψαν στους καταθέτες να διαδώσουν αμέσως τις ανησυχίες τους για μια τραπεζική κατάρρευση», ανέφερε. Και το mobile banking «επέτρεψε την άμεση απόσυρση κεφαλαίων».

Οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να δράσουν ταχύτερα και πιο αποφασιστικά στο μέλλον. Οι μεσαίες τράπεζες πρέπει επίσης να προσαρμοστούν σε μια σειρά αυστηρότερων κανονισμών. Ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να θεσπιστούν αυτοί οι κανόνες, σύμφωνα με οικονομικές πηγές.

Καταγγελίες κατά της ηγεσίας του SVB

Η Fed τόνισε στην έκθεσή της ότι η διοίκηση και το διοικητικό συμβούλιο της SVB είχαν επίσης κάνει σοβαρά λάθη. Οι συγγραφείς της έκθεσης επέκριναν την SVB ως περίπτωση «κακής διαχείρισης». «Η ανώτατη διοίκηση της τράπεζας απέτυχε να διαχειριστεί τον βασικό κίνδυνο επιτοκίου και ρευστότητας. Το διοικητικό συμβούλιο απέτυχε να επιβλέπει τα στελέχη και να τα καταστήσει υπόλογα».

Η SVB είχε «παρκάρει» μεγάλο μέρος των καταθέσεων πελατών σε μακροπρόθεσμα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου, επειδή είχαν τις υψηλότερες αποδόσεις πριν από την αύξηση των επιτοκίων της Fed. Ωστόσο, καθώς τα επιτόκια εκτινάχθηκαν στα ύψη τους τελευταίους 13 μήνες, η αξία των ομολόγων μειώθηκε, προκαλώντας μεγάλες λογιστικές απώλειες.

Δεδομένου ότι οι πελάτες της SVB άρχισαν να αποσύρουν ολοένα και περισσότερες καταθέσεις τους τελευταίους μήνες, η τράπεζα αναγκάστηκε να πουλήσει τα ομόλογα με απώλεια δισεκατομμυρίων και να επιδιώξει αύξηση κεφαλαίου. Αυτό τρόμαξε τόσο τους επενδυτές όσο και τους πελάτες και τελικά οδήγησε στη χρεοκοπία της SVB.

naftemporiki.gr