Skip to main content

Credit Suisse: «Χάθηκαν» 69 δισ. δολάρια σε ένα τρίμηνο

REUTERS/Hannah McKay

Η τράπεζα ανέφερε κέρδη 12,8 εκατ. ελβετικών φράγκων προ φόρων για το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα μεγέθη της ενισχύθηκαν από την αμφιλεγόμενη διαγραφή στο μηδέν των ομολόγων υψηλού ρίσκου AT1.

Κεφάλαια ύψους 61,2 δισ. φράγκων (ή 69 δισ. δολαρίων) χάθηκαν από την Credit Suisse το πρώτο τρίμηνο του έτους, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα τη Δευτέρα. Τα στοιχεία είναι ενδεικτικά της κατάστασης που αντιμετώπιζε η τράπεζα πριν από την εξαγορά της από την UBS. Υπογραμμίζουν επίσης την πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει η UBS, να διατηρήσει βασικούς πελάτες και περιουσιακά στοιχεία μετά την εξαγορά.

Ειδικότερα, το τμήμα διαχείρισης περιουσίας της Credit Suisse κατέγραψε εκροές 47,1 δισ. φράγκων. Έτσι τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται το τμήμα, που θεωρείται η ναυαρχίδα της ελβετικής τράπεζας, μειώθηκαν στα 502,5 δισ. φράγκα στα τέλη Μαρτίου, και ήταν σχεδόν 29% χαμηλότερα από την ίδια περίοδο πέρυσι.

«Αυτές οι εκροές έχουν μετριαστεί αλλά δεν έχουν ακόμη αντιστραφεί από τις 24 Απριλίου 2023», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Credit Suisse. Παράλληλα, η τράπεζα προειδοποίησε ότι αναμένει «σημαντικές» ζημιές τόσο στο τμήμα διαχείρισης περιουσίας όσο και στον όμιλο συνολικά για φέτος.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλοι πελάτες της Credit Suisse άντλησαν δισεκατομμύρια από την τράπεζα μέσα σε λίγες μέρες όταν ο βασικός μέτοχός της, η κρατικά ελεγχόμενη τράπεζα της Σαουδικής Αραβίας Saudi National Bank, επισήμανε πως δεν πρόκειται να ρίξει περισσότερο χρήμα στην τράπεζα. Ήταν επομένως εκείνη που ουσιαστικά έδωσε το σήμα για την έναρξη των ρευστοποιήσεων, σε μια εξέλιξη που ήρθε λίγο μετά την αναταραχή της αγοράς που ακολούθησε την κατάρρευση της Silicon Valley Bank και της Signature Bank στις ΗΠΑ τον Μάρτιο.

Η κλίμακα των εκροών και των ζημιών υπογραμμίζει τους κινδύνους για την UBS σε μια ενοποίηση που η τράπεζα εκτιμά ότι μπορεί να διαρκέσει έως και τέσσερα χρόνια και ο πρόεδρος της UBS Κολμ Κέλεχερ θεωρεί πιο δύσκολη από πολλές από τις εξαγορές τραπεζών που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της κρίσης του 2008, σημειώνει το πρακτορείο Bloomberg.

Η τράπεζα ανέφερε κέρδη 12,8 εκατ. ελβετικών φράγκων προ φόρων για το πρώτο τρίμηνο, καθώς τα μεγέθη της ενισχύθηκαν από την αμφιλεγόμενη διαγραφή στο μηδέν των ομολόγων υψηλού ρίσκου AT1, ύψους 15 δισ. φράγκων, ως μέρος της εξαγοράς από την UBS.

Credit Suisse: Η πρώτη νομική προσφυγή κατά της διαγραφής των ομολόγων είναι γεγονός

Η προσαρμοσμένη ζημιά προ φόρων για το τρίμηνο ανήλθε στα 1,3 δισ. ελβετικά φράγκα.

Στο τέλος του πρώτου τριμήνου, ο δανεισμός της Credit Suisse από την Εθνική Τράπεζα της Ελβετίας ανήλθε συνολικά σε 108 δισ. φράγκα, αφού είχε αποπληρώσει 60 δισ. φράγκα δανείων, για να στηρίξει τα επίπεδα ρευστότητάς της. Αποπλήρωσε άλλα 10 δισ. φράγκα τον Απρίλιο, μετά το κλείσιμο του τριμήνου.

naftemporiki.gr