Skip to main content

Βρετανία: Παραμένει σε διψήφιο ποσοστό ο πληθωρισμός τον Μάρτιο

REUTERS/Henry Nicholls

Τα νοικοκυριά εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς για τρόφιμα και ενέργεια.

Μειωμένος αλλά πάνω από 10% ήταν ο πληθωρισμός τον Μάρτιο στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου τα νοικοκυριά εξακολουθούν να πληρώνουν υψηλούς λογαριασμούς για τρόφιμα και ενέργεια.

Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σε ετήσια βάση, διαμορφώθηκε στο 10,1% τον Μάρτιο, έναντι 10,4% τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Ο πληθωρισμός στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει σε διψήφια επίπεδα κάθε μήνα από τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο πληθωρισμός είχε διαμορφωθεί στο 9,9%. Στόχος της Τράπεζας της Αγγλίας είναι να διατηρήσει τον πληθωρισμό στο 2% μεσοπρόθεσμα.

Αυτό υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές αισθάνονται κάποια ανακούφιση μετά από μήνες ανόδου των τιμών. Ωστόσο, ο βαθμός της αποκλιμάκωσης ήταν μικρότερος από το αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι οικονομολόγοι του Reuters προέβλεπαν υποχώρηση του πληθωρισμού στο 9,8%.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πρόκειται για μικρή υποχώρηση από τον Φεβρουάριο, όταν ο πληθωρισμός κατέγραψε απροσδόκητη αύξηση έπειτα από τρεις συνεχόμενους μήνες που ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραφε πτώση.

Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει τις ασταθείς τιμές των τροφίμων, της ενέργειας, του αλκοόλ και του καπνού, αυξήθηκε κατά 5,7% σε ετήσια βάση, και παρέμεινε αμετάβλητος από την ετήσια άνοδο του Φεβρουαρίου.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός κατέγραψε αύξηση κατά 0,8% τον Μάρτιο.

naftemporiki.gr