Skip to main content

Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου εξετάζουν Μόσχα και Νέο Δελχί

Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS

Η Ρωσία έχει γίνει βασικός προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας.

Ενισχύονται οι διμερείς εμπορικές σχέσεις Ινδίας και Ρωσίας, καθώς οι δύο χώρες συζητούν τη σύναψη συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου.

Ο υπουργός Εξωτερικών Υποθέσεων της Ινδίας Σ. Τζαϊσανκάρ δήλωσε σε εκδήλωση στο Νέο Δελχί ότι η κυβέρνησή του βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο συμφωνίας» για μια εμπορική συνθήκη, που σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό Εμπορίου και Βιομηχανίας Ντένις Μαντούροφ θα αποτελέσει εγγύηση για διμερείς επενδύσεις.

Η Ινδία δεν έχει επικρίνει ξεκάθαρα τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ζητά μια ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης μέσω διαλόγου.

Η Ρωσία, παραδοσιακός προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού, ξεπέρασε τον περασμένο μήνα το Ιράκ και έχει γίνει ο βασικός προμηθευτής αργού πετρελαίου της Ινδίας.

Η Μόσχα θέλει να αυξήσει τις εισαγωγές μηχανημάτων από την Ινδία για να βελτιώσει το εμπορικό ισοζύγιο, δήλωσε ο Μαντούροφ.

«Χρειάζεται να βρούμε ένα κομμάτι στα προϊόντα, που μπορεί να αντικαταστήσει η Ινδία», δήλωσε ο ίδιος σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης. «Σε μη στρατιωτικού χαρακτήρα έργα χρειαζόμαστε συνεργασία που να είναι τόσο ευρεία όσο πριν από τις κυρώσεις».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ