Skip to main content

Η Exxon Mobil ετοιμάζει mega – deal στον χώρο του fracking

Πιθανή εξαγορά της Pioneer θα ήταν η μεγαλύτερη για την Exxon μετά τη συγχώνευσή της με τη Mobil το 1999.

H Exxon Mobil Corp. βρίσκεται σε προκαταρκτικές διαπραγματεύσεις με την Pioneer Natural Resources για πιθανή εξαγορά του αμερικανικού γίγαντα του fracking, όπως μεταδίδει η Wal Street Journal, επικαλούμενη καλά πληροφορημένες πηγές.

Οι συζητήσεις μεταξύ των δύο εταιρειών δεν είναι ακόμη επίσημες, αλλά προχωρούν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές.

Μετά την εκτίναξη των κερδών της σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, η Exxon βλέπει τα ταμεία της γεμάτα ρευστό και διερευνά τις δυνατότητες για μία μεγάλη εξαγορά, που θα της δώσει τη δυνατότητα να διευρύνει το χαρτοφυλάκιο των δραστηριοτήτων της και να εισέλθει βαθύτερα στην αγορά του σχιστολιθικού αργού του Δυτικού Τέξας.

Τα στελέχη της της Exxon έχουν πραγματοποιήσει συζητήσεις για πιθανή εξαγορά με τουλάχιστον ακόμη μία εταιρεία, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Wall Street Journal.

Εάν τελικά οι διαπραγματεύσεις με την Pioneer λάβουν επίσημο χαρακτήρα, θα μπορούσε μία συμφωνία να έρθει αργότερα μέσα στο έτος ή ακόμη και το επόμενο. Εάν τελικά ναυαγήσουν, η Exxon θα «κυνηγήσει» άλλη εταιρεία, ανέφεραν πηγές από το περιβάλλον της εταιρείας.

Μία εξαγορά της Pioneer, της οποίας η κεφαλαιοποίηση κινείται κοντά στα 49 δισ. δολάρια, θα ήταν πιθανότατα η μεγαλύτερη για την Exxon μετά τη συγχώνευσή της με την Mobil Corp το 1999. Θα ξεπερνούσε δε την πρόσφατη εξαγορά της Anadarko Petroleum από την Occidental έναντι 38 δισ. δολαρίων το 2019 όπως και εκείνη της XTO Energy από την Exxon έναντι 30 δισ. δολαρίων από το 2010.

Να σημειωθεί ότι η Exxon είναι η μεγαλύτερη πετρελαιοβιομηχανία της Δύσης με 140 έτη ζωής και κεφαλαιοποίηση άνω των 468 δισ. δολαρίων.