Skip to main content

Ισπανία: Αποκλιμάκωση του πληθωρισμού- Στο 3,3%

REUTERS/Jon Nazca

Προβληματίζει ο δομικός πληθωρισμός που παραμένει υψηλός.

Απρόσμενη υποχώρηση σημείωσε ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο, και διαμορφώθηκε στο 3,3%, σε ετήσια βάση. Με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη τιμών της Eurostat, ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 3,1%.

Η υποχώρηση είναι σημαντική καθώς τον προηγούμενο μήνα ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε διαμορφωθεί στο 6%. Οι αναλυτές ανέμεναν την μείωση, προβλέποντας ωστόσο ότι πληθωρισμός θα κινηθεί στο 3,8% τον Μάρτιο.

Η «βουτιά» αποδίδεται στη μείωση του ενεργειακού κόστους, ωστόσο, οι πιέσεις στις τιμές παραμένουν ισχυρές. Οι τιμές εξακολουθούν να αυξάνονται κατά 1,1% από τον προηγούμενο μήνα ενώ ο δομικός πληθωρισμός, που δεν υπολογίζει  τις ασταθείς τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, διαμορφώθηκε στο 7,5% σε ετήσια βάση, και ήταν ελαφρώς κάτω από το 7,6% που καταγράφηκε τον Φεβρουάριο.

Οι πιέσεις των τιμών υπογραμμίζουν το δίλημμα που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) σχετικά με την επιτοκιακή της πολιτική, και κατά πόσο θα πρέπει συνεχίσει τις επιθετικές αυξήσεις των επιτοκίων για να θέσει υπό έλεγχο τον πληθωρισμό. Το έργο για των αξιωματούχων της κεντρικής τράπεζας περιπλέκεται επίσης από την αναστάτωση που επικρατεί στον τραπεζικό κλάδο, η οποία απειλεί να περιορίσει την πίστωση και αυξάνει τις ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας.

naftemporiki.gr