Skip to main content

Γαλλία: Πέντε τράπεζες στο στόχαστρο της οικονομικής εισαγγελίας

Για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος.

Στο μικροσκόπιο του οικονομικού εισαγγελέα της Γαλλίας βρίσκονται πέντε τράπεζες, στο πλαίσιο έρευνας για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα χρήματος που σχετίζεται με πληρωμές μερισμάτων.

Η Societe Generale έχει επιβεβαιώσει ότι τα κεντρικά γραφεία της στη Γαλλία βρίσκονται υπό έρευνα στο πλαίσιο της υπόθεσης, ενώ η γαλλική οικονομική εισαγγελία επιβεβαίωσε επίσης στο Bloomberg ότι ελέγχονται η HSBC, η BNP Paribas και η Natixis. Εκπρόσωπος της οικονομικής εισαγγελίας επιβεβαίωσε στο Reuters ότι η έρευνα συνδέεται με την αφαίρεση μερισμάτων και πλήττει επίσης την Exane και τη Natixis.

Η έρευνα σχετίζεται με τα «παραθυράκια» που χρησιμοποιούνται για την αποφυγή της φορολόγησης των μερισμάτων και τις λεγόμενες συναλλαγές cum-cum, όταν μια εγχώρια τράπεζα εξαγοράζει τις μετοχές μιας εταιρείας από ξένο επενδυτή λίγο πριν την πληρωμή του μερίσματος. Αυτό της δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσει φορολογική έκπτωση που δεν μπορεί να λάβει ο ξένος επενδυτής, εξηγεί το Bloomberg.

«Οι επιχειρήσεις, οι οποίες χρειάστηκαν αρκετούς μήνες προετοιμασίας, διεξάγονται από 16 ανακριτές και περισσότερους από 150 ανακριτές», σημειώνεται στην ανακοίνωση.