Skip to main content

Ποια στελέχη των Silicon Valley Bank, First Republic πούλησαν μετοχές λίγο πριν την πτώση

REUTERS/Brendan McDermid

Κορυφαία στελέχη και των δύο τραπεζών «βάσει προγραμματισμού», όπως ισχυρίζονται, είχαν ρευστοποιήσει μετοχές πολλών εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα πλέον υψηλόβαθμα στελέχη των First Republic Bank και Silicon Valley Bank, φρόντισαν να σώσουν εαυτόν, πριν σώσουν τις τράπεζές τους, πουλώντας μετοχές λίγο πριν αυτές βρεθούν σε ελεύθερη πτώση.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Silicon Valley Bank, Γκρεγκ Μπέκερ πούλησε μετοχές αξίας 3,5 εκατομμυρίων δολαρίων στις 27 Φεβρουαρίου, εννέα ημέρες πριν η τράπεζα ανακοινώσει μεγάλη ζημιά από την πώληση μέρους του χαρτοφυλακίου ομολόγων της, προκαλώντας ένα φαινόμενο ντόμινο που οδήγησε σε μαζικές εκροές καταθέσεων, βουτιά της μετοχής και τελικά κατάρρευση.

Τυχαίο; Δεν νομίζω…

Σύμφωνα με τα αρχεία της SEC, η έγκαιρη πώληση μετοχών του Μπέκερ συνδέθηκε με την άσκηση των δικαιωμάτων προαίρεσης και μέρος ενός σχεδίου διαπραγμάτευσης του κανόνα 10b5-1 που τέθηκε σε εφαρμογή στις 26 Ιανουαρίου, περίπου δύο μήνες πριν από την πτώση της τράπεζας. Με άλλα λόγια, η συναλλαγή είχε προγραμματιστεί εκ των προτέρων κάποιους μήνες νωρίτερα. Κάποιος θα μπορούσε να πει ότι ήταν θέμα τύχης. Αλλά είναι δυνατόν να μην γνώριζε ο διευθύνων σύμβουλος λίγους μήνες πριν την τρύπα που είχε ανοίξει στον ισολογισμό η έκθεση στα κρατικά ομόλογα; Πιθανότατα δεν είχε προβλέψει την κατάρρευση, αλλά μάλλον ανέμενε πτώση της μετοχής.

Ο Μπέκερ πούλησε τη μετοχή του στα 105,18 δολάρια ανά μετοχή. Σήμερα, η μετοχή της Silicon Valley Bank βρίσκεται ουσιαστικά στο μηδέν αφότου η τράπεζα πέρασε στον έλεγχο του FDIC και η μητρική SVB Financial κήρυξε πτώχευση.

Τα στελέχη της First Republic Bank κατάφεραν επίσης να πουλήσουν μετοχές ακριβώς πριν από το κραχ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Wall Street Journal, ο επικεφαλής πιστώσεων της First Republic πούλησε μετοχές στις 6 Μαρτίου, δύο ημέρες πριν η Silicon Valley Bank καταρρεύσει και παρασύρει μετοχές άλλων περιφερειακών τραπεζών. Η First Republic ήταν από τις πρώτες που βρέθηκαν στο στόχαστρο δεχόμενη ανηλεές σφυροκόπημα.

First Republic: Νέα βουτιά 33% παρά το σωσίβιο των 30 δισ.

«Θέμα προγραμματισμού»

Ο διευθύνων σύμβουλος της First Republic, Τζέιμς Χέρμπερτ II, πούλησε μετοχές αξίας 4,5 εκατομμυρίων δολαρίων από την αρχή του έτους. Συνολικά τα στελέχη της First Republic Bank πούλησαν μετοχές αξίας περίπου 12 εκατομμυρίων δολαρίων σε μέση τιμή λίγο κάτω από τα 130 δολάρια ανά μετοχή. Σήμερα, οι μετοχές της First Republic Bank διαπραγματεύονται 81% χαμηλότερα στα 25,12 δολάρια.

Εκπρόσωπος του Χέρμπερτ δήλωσε στη Wall Street Journal ότι οι πωλήσεις των μετοχών ήταν σύμφωνες «με τον ετήσιο προγραμματισμό της περιουσίας του».

Η First Republic δεν υποχρεούται να αναφέρει πωλήσεις εμπιστευτικών πληροφοριών στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς λόγω εξαίρεσης για ορισμένες τράπεζες που ανάγεται στον νόμο περί κινητών αξιών του 1933. Ωστόσο ανέφερε τις συναλλαγές στον FDIC και στον επίσημο ιστότοπό της.

Μπάιντεν καλεί Κογκρέσο

Την Παρασκευή, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν κάλεσε το Κογκρέσο να λάβει νέα μέτρα που θα επιτρέψουν στις ρυθμιστικές αρχές να ανακαλούν τις αποζημιώσεις των στελεχών.

«Όταν οι τράπεζες αποτυγχάνουν λόγω κακοδιαχείρισης και ανάληψης υπερβολικού ρίσκου, θα είναι ευκολότερο για τις ρυθμιστικές αρχές να ανακτούν αποζημιώσεις από στελέχη, να επιβάλλουν αστικές ποινές και να απαγορεύουν σε στελέχη να εργάζονται ξανά στον τραπεζικό κλάδο», είπε ο Μπάιντεν.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Business Insider, WSJ