Skip to main content

161 δισ. στα ταμεία της Aramco: Τα υψηλότερα κέρδη που εμφάνισε ποτέ πετρελαϊκή εταιρεία

Shutterstock

Το 2022 ήταν έτος - χρυσωρυχείο για τους πετρελαϊκούς κολοσσούς. Κανείς δεν ευνοήθηκε όμως όσο η Aramco.

Ο ελεγχόμενος από το κράτος πετρελαϊκός κολοσσός της Σαουδικής Αραβίας Aramco ανακοίνωσε την Κυριακή καθαρά κέρδη ύψους 161,1 δισ. δολαρίων. Το ποσό δεν είναι απλά εντυπωσιακό. Είναι το υψηλότερο ετήσιο κέρδος που έχει επιτύχει ποτέ μια εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Ο σαουδαραβικός γίγαντας είδε τα καθαρά κέρδη του να εκτινάσσονται κατά 46,5% σε σχέση με τα 110 δισ. δολάρια του 2021. Αλλά τα ρεκόρ δεν σταμάτησαν εκεί. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές έφθασαν στα ιστορικά υψηλά επίπεδα των 148,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2022 από 107,5 δισεκατομμύρια δολάρια το 2021.

Το ράλι των του πετρελαίου και του φυσικού αερίου κατά το περασμένο έτος, σε συνδυασμό με την αισθητή αύξηση τους όγκους πωλήσεων, αλλά και τα βελτιωμένα περιθώρια κέρδους για τα διυλισμένα προϊόντα έφεραν στην Aramco την πιο πετυχημένη χρονιά στην ιστορία της.

Οι τιμές της ενέργειας αυξήθηκαν σε εκτός ελέγχου επίπεδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον ενεργειακό πόλεμο ανάμεσα στη Μόσχα και τη Δύση.

Οι αντιδράσεις στη Δύση

Τα αποτελέσματα είναι σχεδόν τριπλάσια σε σχέση με τα κέρδη που παρήγαγε ο αμερικανικός κολοσσός ExxonMobil για το 2022 και τα οποία είχαν πυροδοτήσει ακόμη και την ενόχληση του Λευκού Οίκου, που τα είχε χαρακτηρίσει «εξωφρενικά».

Δεν ήταν μόνο η ExxonMobil, ωστόσο, που βρέθηκε στο στόχαστρο της κριτικής. Και οι άλλες 4 μεγάλες εταιρείες- Shell, Chevron, TotalEnergies και BP– είδαν τα κέρδη τους να υπερδιπλασιάζονται το 2022 και να σκαρφαλώνουν σε νέα επίπεδα – ρεκόρ. Και οι 5 εταιρείες μαζί είχαν καθαρά κέρδη 196,3 δισ. δολαρίων- ποσό που υπερβαίνει το ΑΕΠ αρκετών οικονομιών. Και οι 5 έχουν προβεί στην καταβολή μερισμάτων και σε προγράμματα επαναγοράς μετοχών.

Το ράλι που χάρισε σε 5 εταιρείες κέρδη 200 δισ. δολαρίων (infographic)

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει προτείνει τον τετραπλασιασμό του φόρου επί των προγραμμάτων επαναγοράς μετοχών, ώστε να αποθαρρύνει από την πρακτική αυτή και να ενθαρρύνει τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις. Στην Ευρώπη ήδη φορολογούνται τα υπερκέρδη ενεργειακών.

Οι απολαβές των μετόχων

Η Aramco αύξησε το μέρισμά της για το τέταρτο τρίμηνο κατά 4% στα 19,5 δισεκατομμύρια δολάρια, που θα καταβληθεί το πρώτο τρίμηνο του 2023. Η Aramco είπε επίσης ότι θα εκδώσει bonus μετοχές σε δικαιούχους μετόχους ως αποτέλεσμα των εντυπωσιακών αποτελεσμάτων.