Skip to main content

Silicon Valley Bank: Ποιος θα σπάσει το λουκέτο; Οι υποψήφιοι αγοραστές

REUTERS/David ‘Dee’ Delgado

Δεν βρέθηκε λευκός ιππότης να αποτρέψει την κατάρρευση. Ωστόσο ενδιαφέρον για την εξαγορά της υπάρχει εντός και εκτός Wall Street.

Αυτό το Σαββατοκύριακο κάποιοι τραπεζίτες στη Wall Street εργάζονται πυρετωδώς. Μετά την αιφνίδια κατάρρευση της Silicon Valley Bank –  στη δεύτερη μεγαλύτερη τραπεζική χρεοκοπία στα χρονικά των ΗΠΑ – ο μητρικός όμιλος SVB Financial Group βρίσκεται στο «κυνήγι» αγοραστή.

Μπορεί η  SVB να μην βρήκε εγκαίρως τον «λευκό ιππότη» ώστε να αποτρέψει το «λουκέτο» από τις ρυθμιστικές αρχές, αλλά ενδιαφέρον υπάρχει έντονο, όπως μεταδίδουν Bloomberg και Reuters. Μάλιστα επικαλούνται πηγές σύμφωνα με τις οποίες στόχος είναι να ολοκληρωθεί μία συμφωνία έως τη Δευτέρα για την πώληση είτε ολόκληρης της τράπεζας είτε «κομμάτι – κομμάτι».

Βέβαια τώρα που βρίσκεται υπό τον έλεγχο του Ομοσπονδιακού Οργανισμού Ασφάλισης Καταθέσεων  (FDIC), οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να διαπραγματευτούν και με τη συγκεκριμένη αρχή.

Silicon Valley Bank: Πώς το αδιανόητο έγινε πραγματικότητα σε 48 ώρες

«Ο FDIC θα είναι ευτυχής να αγοράσει κάποιος την τράπεζα και να φύγει από τα δικά του χέρια. Και είμαι σίγουρος ότι τα στελέχη του θα εργάζονται εντατικά όλο το Σαββατοκύριακο για να κανονίσουν έναν γρήγορο γάμο» δήλωσε στο Business Insider ο Σαντίπ Νταχίγια, καθηγητής Χρηματοοικονομικών στο Georgetown University.

Θα κάνει το βήμα μία από τις Big 4 της Wall Street;

Κατά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008 ήταν γνωστό επί εβδομάδες πως κάποιες μικρές τράπεζες ετοιμάζονταν να καταρρεύσουν. Στην περίπτωση της SVB οι υποψήφιοι αγοραστές δεν έχουν την πολυτέλεια του χρόνου.

Η εξαγορά μίας τράπεζας με ενεργητικό 200 δισ. δολαρίων θα ήταν βεβαίως πιο εύκολη υπόθεση για έναν από τους κολοσσούς της Wall Street. Τα δημοσιεύματα των αμερικανικών μέσων αναφέρουν ως πιο πιθανούς μνηστήρες, τις JPMorgan Chase και Goldman Sachs.

Σύμωνα με το Business Insider η Goldman φαίνεται λιγότερο πιθανή επιλογή, αφού η SVB της είχε αναθέσει την αποτυχημένη τελικά προσπάθεια άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές. Το να περάσει στον έλεγχο της συγκεκριμένης επενδυτικής τράπεζας επομένως θα ήταν ένα «ράπισμα».

Η JPMorgan μοιάζει να συγκεντρώνει περισσότερες πιθανότητες, αφού ήταν ο λευκός ιππότης της Bear Stearns, ενώ εξαγόρασε και τη χρεοκοπημένη Washington Mutual. Ωστόσο μερίδα αναλυτών αμφιβάλλει για το εάν πραγματικά έχει την όρεξη η JPMorgan να προβεί σε μία τέτοια εξαγορά. «Ο Τζέιμι Ντάιμον έχει επανειλημμένα αναλάβει τον ρόλο του σωτήρα, αλλά νομίζως πως αισθανεται ότι δεν του το έχουν αναγνωρίσει αυτό. Επομένως δεν ξέρω εάν θέλει να το επαναλάβει» σχολίασε ο Νταχίγια.

Εκπρόσωποι των JPMorgan και Goldman Sachs  αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα του Business Insider.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως όσο και εάν ο FDIC θα ήθελε να απαλλαγεί από την SVB, δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη μία ταχεία πώληση. Και τούτο γιατί η συγκεκριμένη τράπεζα δεν είναι στην κατηγορία too big to fail – κάτι που αποδεικνύει και η ευκολία με την οποία την άφησαν να χρεοκοπήσει. Προκάλεσε τριγμούς στις αγορές και έντονη ανησυχία στον χώρο των τεχνολογικών startups (που ήταν πελάτες της), αλλά δεν πυροδότησε εκροές καταθέσεων από άλλες τράπεζες.

Οι περιφερειακές τράπεζες μπαίνουν στο παιχνίδι

Η SVB είναι ελκυστική επιλογή για τις περιφερειακές τράπεζες με πλούσιες φιλοδοξίες. Ο Κέβιν Χιλ, senior analyst της Argus Research, είπε στο Business Insider πως είναι πιο πιθανή μία κρατική παρέμβαση ή μία εξαγορά από περιφερειαή τράπεζα παρά το να περάσει στον έλεγχο της Goldman ή της JPMorgan.

H SVB ήταν η 16η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΠΑ βάσει ενεργητικού με 17 υποκαταστήματα στην Καλιφόρνια και τη Μασαχουσέτη. Επίσης η μητρική της SVB έχει και μία μονάδα διαχείρισης πλούτου με αρκετά πλούσιο πελατολόγιο.

Η First Republic που προσπαθεί να ενισχύσει τη δική της ομάδα διαχείρισης πλούτου, προσεγγίζοντας τραπεζίτες από τη Morgan Stanley, θα μπορούσε να επιδιώξει μία συμφωνία. Η Citizens Bank είναι επίσης μία πιθανή υποψήφια, όπως και η PNC Bank, η οποία θα μπορούσε να βάλει στο στόχαστρο και τη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής, SVB Leerink.

naftemporiki.gr