Skip to main content

Το μισθολογικό χάσμα κοστίζει 7 τρισ. δολάρια στην παγκόσμια οικονομία

Αλλά θα κλείσει σε 132 χρόνια.

Λίγες πριν από την Ημέρα της Γυναίκας, η οποία συχνά γίνεται αφορμή για ανασκόπηση των διακρίσεων με βάση το φύλο σε διάφορους τομείς της οικονομικής και κοινωνικής πραγματικότητας, έκθεση της Moody’s Analytics καταλήγει πως η μείωση του μισθολογικού χάσματος μεταξύ ανδρών και γυναικών θα μπορούσε να τονώσει την παγκόσμια οικονομία κατά περίπου 7%. Το ποσοστό αυτό μεταφράζεται σε 7 τρισ. δολάρια.

Η οικονομική ώθηση θα έρθει καθώς περισσότερες γυναίκες θα εντάσσονται στο εργατικό δυναμικό, που με τη σειρά του θα οδηγήσει στην αύξηση της παραγωγικότητας. Συνεισφορά θα έχει επίσης ένα μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών σε πιο παραγωγικούς διευθυντικούς και επαγγελματικούς ρόλους.

Η εκτίμηση της Moody’s βασίζεται στην αύξηση της αμοιβής που θα έβλεπαν οι γυναίκες ηλικίας μεταξύ 25 και 64 ετών στις χώρες του ΟΟΣΑ, εάν η αμοιβή τους ήταν ίση με τους άντρες ίδιας ηλικίες σε αντίστοιχες θέσεις το 2021. «Αυτό από μόνο του θα αύξανε τη δυνητική παραγωγή στον ΟΟΣΑ κατά σχεδόν 10% και την παγκόσμια παραγωγή κατά 6,2%», έγραψε η Moody’s Analytics.

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση, η συνεισφορά στην παγκόσμια οικονομία θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο από τη μείωση του μισθολογικού χάσματος στις αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία.

Παρόλα αυτά, η Moody’s εκτιμάει ότι ενδέχεται να μας πάρει 132 χρόνια μέχρι να κλείσει το οικονομικό χάσμα μεταξύ των φύλων.

Στην έκθεση σημειώνονται, παράλληλα, τα χαρακτηριστικά που επηρεάζουν τις γυναίκες εργαζόμενες:

  • Ανάμεσα στις αιτίες του μισθολογικού χάσματος των δύο φύλων είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες φέρουν «οικογενειακές ευθύνες» και δεν διαθέτουν αντίστοιχο κύκλο στον εργασιακό χώρο.
  • Οι γυναίκες είναι «λιγότερο πιθανό» να ζητήσουν προαγωγή, αν και βρίσκονται σε υψηλότερα πρότυπα από τους άνδρες.
  • «Η αλλαγή των κοινωνικών κανόνων είναι μια χρονοβόρα και περίπλοκη διαδικασία, αλλά πολιτικές όπως η επιβολή ευέλικτων συνθηκών εργασίας, η παροχή οικονομικής φροντίδας για τα παιδιά και η παροχή αμειβόμενης άδειας πατρότητας βοηθούν στην αλλαγή προς τη σωστή κατεύθυνση». (Αξίζει να σημειωθεί ότι η Παγκόσμια Τράπεζα σε πρόσφατη έκθεσή της ανέφερε ότι οι διακρίσεις έχουν διατηρήσει το χάσμα στους μισθούς μεταξύ των φύλων).
  • Ο αριθμός των γυναικών στις χώρες του ΟΟΣΑ που κατέχουν μεταπτυχιακό ή αντίστοιχο τίτλο ξεπερνά τον αντίστοιχο αριθμό των ανδρών, αλλά εξακολουθεί να υποεκπροσωπείται σημαντικά στους μεσαίας και ανώτερης ευθύνης διοικητικούς ρόλους.
  1. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα το «underskilling» των γυναικών, την ελλιπή χρησιμοποίηση των δεξιοτήτων και του χρόνου των γυναικών.
  2. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε «οικονομική απώλεια σε ατομικό και μακροοικονομικό επίπεδο», καθώς οι οικονομίες βλέπουν «περιορισμένη και αποκλίνουσα» πρόοδο στην ενίσχυση των γυναικών τα τελευταία 10 χρόνια.
  3. «Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες κάνουν υψηλότερη αρχική επένδυση στην εκπαίδευση, αλλά τείνουν να καταλήγουν σε θέσεις χαμηλότερου και χαμηλότατου επιπέδου, απασχολούμενες κάτω από το επίπεδο δεξιοτήτων τους, όπως αυτό ορίζεται με βάση τα εκπαιδευτικά τους επιτεύγματα».

naftemporiki.gr