Skip to main content

«Ο έρωτας είναι τυφλός» για τους Ευρωπαίους, που αγόρασαν ρωσικά διαμάντια για του Αγ. Βαλεντίνου

Στην εισαγωγή διαμαντιών από τη Ρωσία δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις

Η Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου οδήγησε σε άνοδο στη ζήτηση ακατέργαστων διαμαντιών από τη Ρωσία, σύμφωνα με τους πιο πρόσφατους αριθμούς του βελγικού υπουργείου Οικονομίας.

Στην εισαγωγή διαμαντιών δεν έχουν επιβληθεί κυρώσεις, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις από την Ουκρανία και ορισμένες χώρες της ΕΕ να πατάξουν τη βιομηχανία πολυτελείας.

Ωστόσο, οι εισαγωγές μειώθηκαν σημαντικά το τρίτο τρίμηνο του περασμένου έτους. Αυτό βοήθησε το Βέλγιο να αντιταχθεί στην επιβολή κυρώσεων από την ΕΕ στα ρωσικά διαμάντια, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για τη βελγική πόλη της Αμβέρσας, έναν παγκόσμιο κόμβο διαμαντιών

Η βελγική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι τέτοιες κυρώσεις θα εκτρέψουν μόνο τις εξαγωγές διαμαντιών της Ρωσίας σε άλλες χώρες χωρίς στην πραγματικότητα να προκαλέσουν οικονομικό πλήγμα στη Μόσχα. Βέλγοι διπλωμάτες τόνισαν επίσης ότι οι ρωσικές εισαγωγές μειώνονταν ακόμη και χωρίς κυρώσεις, λόγω της πίεσης του κοινού και της ευαισθητοποίησης των καταναλωτών.

Ωστόσο, σύμφωνα με το POLITICO, οι εισαγωγές στο Βέλγιο αυξήθηκαν ξανά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο πριν από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου στις 14 Φεβρουαρίου. αν και το βάρος των εισαγωγών ήταν χαμηλότερο το 2023.

Ωστόσο, αυτό μοιάζει με μια προσωρινή άνοδο που συνδέεται με την υψηλότερη ζήτηση γύρω από την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου, σύμφωνα με Βέλγο αξιωματούχο. Τον Φεβρουάριο, η αξία των εισαγωγών μειώθηκε ξανά στα 61 εκατ. ευρώ.

Κυρώσεις: Τα διαμάντια είναι παντοτινά και τα ρωσικά είναι …παντού

Για τη Βελγίδα βουλευτή Vicky Reynaert, της οποίας το σοσιαλιστικό κόμμα Vooruit είναι μέρος της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, αυτοί οι αριθμοί δείχνουν ότι τα εθελοντικά μέτρα δεν αρκούν. «Η απαγόρευση εισαγωγής ρωσικών διαμαντιών είναι η μόνη σωστή επιλογή», είπε. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συμπεριλάβει αυτή την απαγόρευση στο επόμενο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η ΕΕ εργάζεται επί του παρόντος στο πλαίσιο της G7 για ένα παγκόσμιο σύστημα ιχνηλασιμότητας για τα διαμάντια, το οποίο είχε ζητήσει προηγουμένως το Βέλγιο. Οι ηγέτες της G7 δήλωσαν στις 24 Φεβρουαρίου ότι έχουν δεσμευτεί να «εργαστούν συλλογικά για περαιτέρω μέτρα για τα ρωσικά διαμάντια, συμπεριλαμβανομένων των ακατέργαστων και γυαλισμένων διαμαντιών».