Skip to main content

Ο νέος ψηφιακός «πόλεμος»: Big Tech Vs Big Telcos

Οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών πιέζουν τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο, στο οποίο οι εταιρείες που αποστέλλουν κίνηση μέσω των δικτύων τους, θα χρεώνονται.

Ανώτατος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέμεινε ότι η συζήτηση γύρω από τους τεχνολογικούς γίγαντες που πληρώνουν για τη χρήση των δικτύων τηλεπικοινωνιών δεν πυροδοτεί «μάχη» μεταξύ της Big Tech και των Big Telco. Ωστόσο φορείς της αγοράς διακρίνουν εντάσεις το τελευταίο διάστημα.

Όπως αναφέρει σε ρεπορτάζ του το CNBC οι όμιλοι τηλεπικοινωνιών πιέζουν τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές να εφαρμόσουν ένα πλαίσιο, στο οποίο οι εταιρείες που αποστέλλουν κίνηση μέσω των δικτύων τους, θα χρεώνονται. Λένε ότι  αυτό – που είναι γνωστό ως “ο αποστολέας πληρώνει” – θα βοηθούσε στη χρηματοδότηση αναβαθμίσεων – μαμούθ στην υποδομή τους. Η λογική τους είναι ότι ορισμένες πλατφόρμες, όπως το Amazon Prime και το Netflix, καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων και ως εκ τούτου θα πρέπει να πληρώσουν μέρος του λογαριασμού για την προσθήκη νέας ικανότητας για την αντιμετώπιση της αυξημένης πίεσης.

Την περασμένη εβδομάδα, η Ε.Ε. ξεκίνησε διαβούλευση με στόχο την ενίσχυση της τηλεπικοινωνιακής υποδομής της Ευρώπης. Στο ερωτηματολόγιο οι εμπλεκόμενοι ερωτούνται μεταξύ άλλων αν πρέπει να δημιουργηθεί ένα ψηφιακό ταμείο σε πανευρωπαϊκό επίπεδο ή σε εθνικό επίπεδο ή να απαιτείται άμεση συνεισφορά από τους κολοσσούς του Διαδικτύου στους τηλεπικοινωνιακούς φορείς.

Στο MWC 2023 της Βαρκελώνης (τη μεγαλύτερη εκδήλωση παγκοσμίως για τις ψηφιακές τεχνολογίες), ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Εσωτερική Αγορά, Τιερί Μπρετόν, σχολίασε ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο στην ΕΕ δεν είναι ανταποκρίνεται πλέον στα δεδομένα της εποχής και θα πρέπει να επανεξεταστεί. «Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας επανάστασης. Τα επόμενα χρόνια, ολόκληρη η βιομηχανία θα χρειαστεί να υποστεί μια ριζική αλλαγή και να επανεξετάσει τα επιχειρηματικά της μοντέλα», είπε χαρακτηριστικά ο Μπρετόν από το βήμα του MWC.

«Η διαβούλευση έχει περιγραφεί από πολλούς ως η μάχη για το δίκαιο μερίδιο μεταξύ της Big Telco και της Big Tech. Μια δυαδική επιλογή μεταξύ αυτών που παρέχουν δίκτυα σήμερα και εκείνων που τα τροφοδοτούν με την κίνηση» εξήγησε. Ωστόσο, επέμεινε ότι αυτό δεν χρειάζεται να οδηγεί απαραίτητα σε σύγκρουση.

Όπως είπε το μπλοκ έπρεπε να «βρεί ένα μοντέλο χρηματοδότησης για τις τεράστιες επενδύσεις που απαιτούνται» στην ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας επόμενης γενιάς και αναδυόμενων τεχνολογιών όπως το metaverse, διασφαλίζοντας παράλληλα ότι δεν υπονομεύονται οι κανόνες ουδετερότητας του Δικτύου.

Οι επισημάνσεις αυτές έρχονται καθώς οι τηλεπικοινωνιακοί όμιλοι προσπαθούν να επανεφεύρουν εαυτόν και να προωθηθούν στην αγορά ως επιχειρήσεις με βάση το cloud. Τη Δευτέρα, μία σειρά από επιχειρήσεις, μεταξύ των οποίων οι Deutsche Telekom, Orange και Telefonica, ανακοίνωσαν νέες Διεπαφές Προγραμματισμού Εφαρμογών (APIs), που θα μπορούσαν να ανοίξουν τα δίκτυά τους σε developers λογισμικού. Υπάρχουν επίσης προσπάθειες «ειρήνευσης» μεταξύ των δύο πλευρών. Πριν από την ομιλία του Μπρετόν, οι επικεφαλής των μονάδων cloud των Microsoft και Google εμφανίστηκαν ψηφιακά και παρουσίασαν τις δεσμεύσεις τους προς την αγορά τηλεπικοινωνιών.

Η διευθύνουσα σύμβουλος της Orange, Κρίστελ Χέιντιμαν, απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι το να απαιτήσει από τις εταιρείες να πληρώσουν για τη χρήση του δικτύου θα ισοδυναμούσε με «εσωτερικό φόρο». Σημείωσε πως θα ήταν ένα «πρώτο βήμα» προς το να αντιμετωπιστεί μία «μη ισορροπημένη κατάσταση».

naftemporiki.gr