Skip to main content

Πορτογαλία: Επιχειρεί να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες κενών κατοικιών να βρουν ενοικιαστές

«Ένα άδειο σπίτι ... πρέπει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε" λέει η αρμόδια υπουργός στους ιδιοκτήτες που κάνουν λόγο για επίθεση στην ιδιωτική περιουσία

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας επιδιώκει να αναγκάσει τους ιδιοκτήτες κενών κατοικιών σε ολόκληρη τη χώρα να τις διαθέσουν σε μακροχρόνιους ενοικιαστές. Η κίνηση αυτή, μια προσπάθεια να αυξηθεί η προσφορά κατοικιών σε μια βεβαρημένη αγορά ακινήτων που είναι απλησίαστη για πολλούς ντόπιους, δέχεται επίθεση από τους ιδιοκτήτες ακινήτων ως παραβίαση του Συντάγματος.

Η απόφαση αποτελεί μέρος μιας δέσμης μέτρων που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. Το σχέδιο “Περισσότερη στέγαση” περιλαμβάνει επίσης όρια στις αυξήσεις των ενοικίων, πρωτοβουλίες για την επιτάχυνση των νέων οικοδομικών αδειών, απαγόρευση νέων βραχυχρόνιων μισθώσεων σε κάποιες πόλεις και τερματισμό του λεγόμενου προγράμματος χρυσής βίζας.

Αντιδράσεις

Οι ιδιοκτήτες σπιτιών και οι επενδυτές αντιπαραθέτουν ότι το να υποχρεωθουν να νοικιάσουν τα σπίτια τους αντιβαίνει στο συνταγματικό δικαίωμα στην ιδιωτική ιδιοκτησία. Η κυβέρνηση δεν έχει ακόμη δώσει λεπτομέρειες για το πώς ακριβώς σχεδιάζει να εφαρμόσει αυτή τη νέα πολιτική.

“Είναι σαφώς αντισυνταγματικό”, δήλωσε ο Luis Menezes Leitao, πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ακινήτων της Λισαβόνας, σε συνέντευξή του τη Δευτέρα. Ο Menezes Leitao, ο οποίος είναι επίσης καθηγητής Νομικής, δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να αφήσει ήσυχους τους ιδιώτες ιδιοκτήτες ακινήτων και αντ’ αυτού να επικεντρωθεί στην κατασκευή πιο προσιτών κατοικιών.

Από την πλευρά της και η Πορτογαλική Ένωση Κατασκευαστών και Επενδυτών Ακινήτων εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία περιέγραψε τις αναγκαστικές μισθώσεις ως “επίθεση” στην ιδιωτική ιδιοκτησία.

Η υπουργός Στέγασης Μαρίνα Γκονσάλβες υπερασπίστηκε την πολιτική αυτή ως έναν τρόπο για την άμβλυνση της στεγαστικής κρίσης που έχει συμβάλει στην αύξηση των τιμών των ακινήτων και των ενοικίων σε επίπεδα ρεκόρ, ιδίως στη Λισαβόνα. Οι εξοχικές κατοικίες, είπε, δεν θα αποτελέσουν στόχο. Η κυβέρνησή της εκτιμά ότι περίπου 730.000 σπίτια στην Πορτογαλία είναι άδεια.

«Είναι νόμιμο»

«Ένα άδειο σπίτι … πρέπει να χρησιμοποιείται για τον σκοπό για τον οποίο δημιουργήθηκε”, δήλωσε η Γκονσάλβες σε συνέντευξή της στον πορτογαλικό τηλεοπτικό σταθμό SIC.

«Αν και το νομοσχέδιο πρέπει ακόμη να τελειοποιηθεί, το μέτρο είναι νόμιμο»

Το δικαίωμα στην ιδιοκτησία «δεν τίθεται ποτέ υπό αμφισβήτηση», είπε. «Το κράτος δεν καταλαμβάνει τα σπίτια και στη συνέχεια λέει: “Τώρα είμαι εδώ. Θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα»

Οι προτάσεις της κυβέρνησης για τη στέγαση θα τεθούν σε δημόσια συζήτηση μέχρι τις 16 Μαρτίου, οπότε το υπουργικό συμβούλιο θα ψηφίσει για την τελική έγκρισή τους. Ορισμένα από αυτά τα μέτρα πρέπει επίσης να περάσουν από το κοινοβούλιο, όπου η κυβερνώσα σοσιαλιστική κυβέρνηση διαθέτει την πλειοψηφία.