Skip to main content

TotalEnergies: Αύξηση κερδών και μερίσματος

Κατέγραψε τα υψηλότερα κέρδη στην ιστορία της.

Ο γαλλικός όμιλος πετρελαίου και φυσικού αερίου TotalEnergies ανέβασε το μέρισμά της και θα επαγοράσει μετοχές 2 δισ. δολαρίων, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων της που δείχνουν ότι η αύξηση τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ενίσχυσε τα κέρδη της για το 2022 στα 36,2 δισ. δολάρια.

Η ενίσχυση των αποτελεσμάτων της TotalEnergies είναι ενδεικτική της εντυπωσιακής πορείας που καταγράφουν οι Big Oil εταιρείας, με τις περισσότερες εταιρείες να δεσμεύονται για πιο γενναιόδωρες αποδόσεις στους επενδυτές, ενώ παράλληλα πληρώνουν χρέη και σε ορισμένες περιπτώσεις ενισχύουν τις επενδύσεις.

Το μέρισμα τετάρτου τριμήνου της TotalEnergies θα είναι 74 σεντς του ευρώ ανά μετοχή, αυξημένο κατά 7,3% σε σχέση με τους προηγούμενους τρεις μήνες. Η επαναγορά μετοχών θα ολοκληρωθεί αυτό το τρίμηνο.

«Οι τιμές του πετρελαίου και του φυσικού αερίου καθώς και τα περιθώρια διύλισης παρέμειναν ισχυρά σε αγορές με περιορισμένη προσφορά», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Πάτρικ Πουγιάν. Η TotalEnergies μπόρεσε να επωφεληθεί από αυτό το ευνοϊκό περιβάλλον ενισχύοντας την παραγωγή και αυξάνοντας τις πωλήσεις υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά 22%, είπε.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία ανακοίνωσε σήμερα καθαρά κέρδη ύψους 20,5 δισεκ. δολαρίων για το 2022, αυξημένα κατά 28% σε σχέση με το 2021, δηλαδή τα υψηλότερα κέρδη που έχει καταγράψει ποτέ η εν λόγω εταιρεία και από τις καλύτερες επιδόσεις στην ιστορία του δείκτη του χρηματιστηρίου του Παρισιού CAC40.

Χωρίς τις λογιστικές απώλειες που συνδέονται με την αποχώρησή της από τη Ρωσία, που ανέρχονται σε ποσό κοντά στα 15 δισ. δολάρια, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της επιχείρησης ανέρχονται σε 36,2 δισ. δολάρια το 2022, ποσό που είναι διπλάσιο από το επίπεδο του προηγούμενου έτους.

Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο ανήλθαν σε 7,6 δισ. δολάρια, συμπεριλαμβανομένης της απομείωσης 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων που σχετίζεται με την αποενοποίηση του μεριδίου της στη ρωσική εταιρεία φυσικού αερίου Novatek.

Τα καθαρά κέρδη για τους τρεις τελευταίους μήνες του έτους ήταν σημαντικά ενισχυμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών της Refinitiv. Συγκριτικά ένα χρόνο νωρίτερα ήταν στα 6,8 δισ. δολάρια και στα 9,9 δισ. δολάρια το τρίτο τρίμηνο του 2022.

Πάνω από 80 δολ. το πετρέλαιο

Η TotalEnergies εκτιμά ότι το πετρέλαιο θα παραμένει πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος και αναμένει ότι οι «εντάσεις στις ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου» θα συνεχιστούν λόγω της περιορισμένης αύξησης της παραγωγής LNG και της αυξανόμενης ζήτησης. Τα περιθώρια διύλισης στην Ευρώπη, ιδιαίτερα για καύσιμα όπως το ντίζελ, θα υποστηριχθούν από την επίδραση του εμπάργκο της Ευρώπης στα ρωσικά πετρελαϊκά προϊόντα, ανέφερε επίσης.

Η εταιρεία αναμένει ότι η παραγωγή πετρελαίου και φυσικού αερίου, εξαιρουμένης της συμμετοχής της στη ρωσική εταιρεία παραγωγής LNG Novatek, θα αυξηθεί φέτος κατά 2% στα 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Σχεδιάζει να επενδύσει 16 έως 18 δισ. δολάρια το 2023, 5 δισ. δολάρια από τα οποία θα διατεθούν σε ενέργεια χαμηλών εκπομπών άνθρακα. Οι κεφαλαιουχικές δαπάνες το 2022 ήταν 16,3 δισ.  δολάρια.