Skip to main content

Amazon: Απογοητευτικό το δ’ τρίμηνο

Η μετοχή της Amazon έχει υποχωρήσει πάνω από 25% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά έχει σημειώσει ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2023, σημειώνοντας άνοδο άνω του 33% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Σχεδόν καθόλου κέρδος δεν εμφάνισε η Amazon το τελευταίο τρίμηνο του έτους, με την απροσδόκητη αδυναμία στο cloud computing να συμβάλλει στην επιβράδυνση της συνολικής αύξησης των πωλήσεων σε ένα από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δεκαετιών. Σύμφωνα με την εταιρεία, η καταναλωτική ζήτηση παραμένει ήπια και οι πωλήσεις στο επικερδές τμήμα cloud θα συνεχίσουν να επιβραδύνονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Η βασική δραστηριότητα της εταιρείας για την πώληση αγαθών στη Βόρεια Αμερική υποχώρησε για πέμπτο συνεχόμενο τρίμηνο παρά τις περικοπές θέσεων εργασίας και το «πάγωμα» στα σχέδια για άνοιγμα νέων αποθηκών που ξεκίνησε πέρυσι. Η Amazon Web Services χάνει τη λάμψη της με την επιβράδυνση της ανάπτυξης και τη συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους μετά από μια εκπληκτική πορεία κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημειώνει το Bloomberg.

«Αναμένουμε να δούμε βραδύτερους ρυθμούς ανάπτυξης τα επόμενα τρίμηνα», δήλωσε ο Chief Financial Officer Brian Olsavsky την Πέμπτη σχετικά με την αγορά cloud. Είπε επίσης ότι οι καταναλωτές που πλήττονται από τον πληθωρισμό επιλέγουν φθηνότερα εμπορικά σήματα και το καταναλωτικό κλίμα στην Ευρώπη και την Ασία φαίνεται ότι έχει πληγεί περισσότερο από ό,τι στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι μια ανησυχητική πρόβλεψη επειδή η Amazon Web Services παράγει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών της εταιρείας. Το τμήμα της Amazon που ενοικιάζει υπολογιστική ισχύ και αποθήκευση δεδομένων δημιούργησε πωλήσεις 21,4 δισ. δολαρίων, αύξηση 20% από πέρυσι — την τέταρτη συνεχή περίοδο πτωτικής ανάπτυξης μετά από άλμα 40% το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Η απόδοση της μονάδας έπεσε ελάχιστα των εκτιμήσεων και ακολούθησε τα απογοητευτικά αποτελέσματα της ανταγωνιστικής Microsoft για το τμήμα cloud της την περασμένη εβδομάδα.

Αναλυτικότερα, η εταιρεία ανέφερε έσοδα 149,2 δισ. δολαρίων το τελευταίο τρίμηνο που περιελάμβανε τη ζωτικής σημασίας εορταστική περίοδο αγορών. Τα έσοδα ήταν αυξημένα κατά 9% από πέρυσι, και πάνω από τις εκτιμήσεις της αγοράς. Οι αναλυτές ανέμεναν  έσοδα 145,71 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με την FactSet.

Τα έσοδα θα είναι από 121 έως 126 δισ. δολάρια το πρώτο τρίμηνο του έτους, ανέφερε η Amazon. Οι αναλυτές, κατά μέσο όρο, προβλέπουν έσοδα 125,5 δισ. δολαρίων.

Η Amazon είχε καταγράψει πριν από ένα χρόνο έσοδα 137,41 δισ. δολαρίων. Τότε είχε το πιο κερδοφόρο τρίμηνο στην ιστορία της, με 14,3 δισ. δολάρια σε καθαρά κέρδη.

Ωστόσο, η πτωτική τάση της οικονομίας και η προσπάθεια της εταιρείας να ανακαλέσει τα σχέδια επέκτασης μείωσαν τα κέρδη της φέτος, στα 278 εκατ. δολάρια, ή 3 cents ανά μετοχή (από 1,39 δολάρια ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο). Το μειωμένο κέρδος περιελάμβανε τη χαμηλότερη αποτίμηση για την επένδυσή της στην εταιρεία ηλεκτροκινούμενων οχημάτων Rivian.

Η εταιρεία αναμένει ότι η επιβράδυνση της ανάπτυξης και τα στενά περιθώρια θα συνεχιστούν τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους. Ενώ τα συνολικά έσοδα ξεπέρασαν τις προσδοκίες της Wall Street, το συνολικό κέρδος και η απόδοση της δραστηριότητας του cloud computing υποχώρησαν, με αποτέλεσμα οι μετοχές της εταιρείας να πέφτουν περίπου 4% στις μετασυνεδριακές συναλλαγές, έχοντας κλείσει νωρίτερα με άνοδο 7%.

Η μετοχή της Amazon έχει υποχωρήσει πάνω από 25% κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αλλά έχει σημειώσει ανάκαμψη μέχρι στιγμής το 2023, σημειώνοντας άνοδο άνω 34% από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα.

Ενώ τα έσοδα της Amazon ήταν καλύτερα από τα προβλεπόμενα, η αντίδραση της μετοχής έδειξε ότι επικρατεί απογοήτευση στους επενδυτές και περιμένουν ξεπούλημα, δήλωσε ο Brendan Witcher, αναλυτής της Forrester Research. «Με τη μετοχή της Amazon σε θετική πορεία 30% τον περασμένο μήνα, οι προσδοκίες ήταν ήδη υψηλές», είπε.

naftemporiki.gr