Skip to main content

Κίνα: Πτώση 13% στις πωλήσεις smartphones

Ο συνολικός αριθμός των συσκευών που στάλθηκαν ήταν 286 εκατομμύρια, από 329 εκατομμύρια, το 2022

Μείωση κατά 13% σημείωσαν οι πωλήσεις smartphones στην Κίνα το 2022. Πρόκειται για την μεγαλύτερη πτώση για τον κλάδο εδώ και μια δεκαετία, καθώς οι καταναλωτές ξοδεύουν με προσοχή, όπως ανέφερε σήμερα η εταιρεία ερευνών αγοράς IDC. Αυτό επισημαίνει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Reuters.

Ο συνολικός αριθμός των συσκευών που στάλθηκαν ήταν 286 εκατομμύρια, από 329 εκατομμύρια το 2022. Αυτό σήμαινε ότι ο συνολικός όγκος πωλήσεων του 2022 ήταν ο χαμηλότερος από το 2013 και η πρώτη φορά από τότε που οι ετήσιες πωλήσεις έπεσαν κάτω από τα 300 εκατομμύρια, ανέφερε η IDC σε έκθεσή της.

Η κατασκευάστρια εταιρεία κινητών τηλεφώνων Android Vivo ήταν η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις κατά τη διάρκεια του έτους, με μερίδιο αγοράς 18,6%. Ωστόσο, οι συνολικές αποστολές της μειώθηκαν κατά 25,1% σε ετήσια βάση.

Η Honor κατατάχθηκε ως η δεύτερη μάρκα με τις καλύτερες πωλήσεις, με τις αποστολές να αυξάνονται περισσότερο από 34%, αν και από χαμηλή βάση.

Η Apple Inc (AAPL.O) ήταν η τρίτη μάρκα τηλεφώνων με τις καλύτερες πωλήσεις το 2022, σε ισοβαθμία με την Oppo. Οι συνολικές πωλήσεις της Apple μειώθηκαν κατά 4,4% σε ετήσια βάση, ξεπερνώντας σε γενικές γραμμές την πτώση της αγοράς.

Το 4ο τρίμηνο, παρά το γεγονός ότι ήταν η μάρκα με τις περισσότερες πωλήσεις στο τρίμηνο, οι ετήσιες πωλήσεις για τα iPhone εξακολουθούσαν να είναι μειωμένες, καθώς τα προβλήματα της αλυσίδας εφοδιασμού που προκλήθηκαν από τις αναταραχές των εργαζομένων στο εργοστάσιο της κατασκευάστριας Foxconn στην πόλη Zhengzhou επέτειναν τη χειρότερη από την αναμενόμενη ζήτηση, έγραψαν οι ερευνητές.

Οι αυστηροί περιορισμοί COVID-19 στην Κίνα, οι οποίοι αυξήθηκαν την άνοιξη του 2022 σε αρκετές πόλεις, βάρυναν σημαντικά την οικονομία της, η οποία κατέρρευσε σε ένα από τα χειρότερα επίπεδα του τελευταίου σχεδόν μισού αιώνα πέρυσι.

Η πτώση των πωλήσεων smartphone στην Κίνα αντανακλά τις επιδόσεις του κλάδου σε παγκόσμιο επίπεδο. Το 2022, οι παγκόσμιες αποστολές smartphone έφτασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το 2013 και μια ετήσια πτώση άνω του 11%, σύμφωνα με την IDC.

naftemporiki.gr