Skip to main content

Fed και ΕΚΤ: Βίοι αντίθετοι

Σε αντίθεση με τη στάση της Fed, οι ειδικοί της εικάζουν ότι η ΕΚΤ «θα εκφράσει μια σχετικά επιθετική στάση αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη Πέμπτη».

Η παγκόσμια οικονομία δείχνει σημάδια ανθεκτικότητας, ο πληθωρισμός φαίνεται να έχει αναχαιτιστεί, η απόφαση της Κίνας να διακόψει την πολιτική του μηδενικού covid φαίνεται να λειτουργεί, το κόστος ενέργειας μειώνεται: Αυτά είναι τα στοιχεία που θα φτάσουν στα τραπέζια των τραπεζιτών της Fed και της ΕΚΤ που θα συνεδριάσουν την εβδομάδα που έρχεται για να αποφασίσουν αν θα συνεχιστεί η σύσφιξη της  νομισματικής  πολιτικής.

Τι λένε τα πρόσφατα μακροοικονομικά αποτελέσματα;

Στην Αμερική, τα στοιχεία του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2022 υποδηλώνουν ανάπτυξη +2,9% σε ετήσια βάση, υψηλότερη από τις προβλέψεις της αγοράς για +2,6%. Για ολόκληρο το  2022, το ΑΕΠ  των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά +2,1% σε ετήσια βάση σε σύγκριση με +5,9% το 2021.

Η ανθεκτικότητα της αμερικανικής οικονομίας συνεχίζει να εκπλήσσει τους φορείς της αγοράς που μόλις πριν από λίγους μήνες μιλούσαν για ύφεση-  ένα ενδεχόμενο που αυτή τη στιγμή παραμένει απίθανο. Έτσι, η Federal Reserve προαναγγέλλει  χαλάρωση στην πολιτική αύξησης στο κόστος του χρήματος στις επόμενες συνεδριάσεις. Πράγματι, η Fed  φαίνεται ότι οδεύει προς χαλάρωση της νομισματικής της σύσφιξης με αύξηση  25 μονάδων βάσης των επιτοκίων στην επόμενη συνεδρίασή της που έχει προγραμματιστεί για τις 31 Ιανουαρίου-1 Φεβρουαρίου. Τα επιτόκια αναμένεται να αυξηθούν από το τρέχον επίπεδο μεταξύ 4,25-4,5% στο 4,5-4,75%.Για τις επόμενες συνεδριάσεις, αναμένουμε τουλάχιστον δυο ακόμη αυξήσεις 25 μονάδων βάσης, φέρνοντας τα επιτόκια στο 5-5,25%.

Η ευρωζώνη σκληραίνει

Σε αντίθεση με τη στάση της Fed, οι ειδικοί της εικάζουν ότι η ΕΚΤ «θα εκφράσει μια σχετικά επιθετική στάση αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 μονάδες βάσης την επόμενη Πέμπτη».

Αν και οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας σαφώς βοηθούν στη μείωση του τιμάριθμου, ο  πληθωρισμός στην ευρωζώνη παραμένει υψηλός και μπορεί να απαιτήσει αυστηρή νομισματική πολιτική για αρκετά τρίμηνα», τονίζουν.

Στο μέτωπο των πιθανών μειώσεων των  επιτοκίων, «πιστεύουμε ότι είναι δυνατές μόνο το τέταρτο τρίμηνο, εάν η ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί, η αγορά εργασίας έχει ψυχρανθεί και ο βασικός πληθωρισμός θα πλησιάσει πολύ περισσότερο τον στόχο του 2%», εκτιμούν οι ειδικοί  της RBC BlueBay. Στην συνεδρίαση της ΕΚΤ την Πέμπτη, η Κριστίν Λαγκάρντ αναμένεται να παραμείνει μάλλον επιθετική όσον αφορά την αύξηση του κόστους χρήματος για την καταπολέμηση του πληθωρισμού. Αρκετά μέλη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δηλώσει ξεκάθαρα την ανάγκη να συνεχιστεί η αύξηση του κόστους του χρήματος, υπογραμμίζοντας ότι το έργο δεν έχει ακόμη τελειώσει. Παραμένει όμως η αβεβαιότητα ως προς το πώς θα συνεχιστεί η πρόοδος μετά τον Φεβρουάριο και εάν θα υπάρξει περιθώριο για λιγότερο εκτεταμένες αυξήσεις ή ακόμη και για την μείωση των επιτοκίων.

Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν αναμένουν πλέον ύφεση φέτος, καθώς παράγοντες όπως ο θερμότερος από ό,τι συνήθως χειμώνας ,σε μια Ευρώπη με περιορισμένη ενέργεια και η χαλάρωση των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα ,ενίσχυσαν την αισιοδοξία. Ωστόσο, παραμένουν τα ερωτήματα σχετικά με το τι πραγματικά θα συμβεί στην Ευρώπη τους επόμενους μήνες.

Η κατάσταση στη Γερμανία

Η πρώτη πλήρης εκτίμηση της γερμανικής ανάπτυξης για το τέταρτο τρίμηνο θα δημοσιευτεί αύριο. Η μέση πρόβλεψη είναι για στασιμότητα. Αυτό είναι επίσης το αποτέλεσμα που προέβλεψαν οι οικονομολόγοι για το γαλλικό ΑΕΠ.

Η Ευρωζώνη πρόκειται επίσης να ανακοινώσει τα στοιχεία για το ΑΕΠ  για το τελευταίο τρίμηνο του 2022, με τους οικονομολόγους να εμφανίζονται διχασμένοι: Οι μισές προβλέψεις δείχνουν στασιμότητα ή ανάπτυξη, ενώ οι υπόλοιπες αναμένουν πτώση.

Οι προβολείς θα ανάψουν επίσης για τον πληθωρισμό, που έχει ήδη μειωθεί από το ρεκόρ 10,6% στο 9,2% και οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg βλέπουν τον ρυθμό αύξησης των τιμών να επιβραδύνεται στο 9%.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία και τη Γαλλία θα επιταχυνθεί, ενώ εκτιμούν ότι θα επιβραδυνθεί στην Ιταλία και την Ισπανία