Skip to main content

Υπόθεση Αντάνι: Ο πλουσιότερος άνθρωπος της Ασίας είναι απατεώνας ή θύμα;

REUTERS/Amit Dave

Οι εταιρείες του έχασαν 48 δισ. από την αξία τους και ο ίδιος 22 δισ. από την περιουσία του σε ένα 24ωρο

Οι μετοχές της επιχειρηματικής αυτοκρατορίας του πλουσιότερου ανθρώπου της Ασίας, Γκάουταμ Αντάνι, δέχθηκαν σφυροκόπημα χθες, εν μέσω καταγγελιών από ένα αμερικανικό fund ότι ο Ινδός μεγιστάνας είναι ένας κατά συρροή απατεώνας. Επτά εισηγμένες εταιρείες του ομίλου Adani έχασαν συνολικά 48 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποίηση.

Το αποτέλεσμα αυτό έρχεται λίγες μέρες αφότου η Hindenburg Research, μια εταιρεία που ειδικεύεται στο «short-selling» ή τα στοιχήματα ενάντια στην τιμή της μετοχής, δημοσίευσε έκθεση στην οποία κατηγορεί τον όμιλο Adani ότι εμπλέκεται σε δεκαετίες «θρασύτατης» χειραγώγησης μετοχών και λογιστικής απάτης.

Ο Αντάνι δηλώνει αυτοδημιούργητος μεγιστάνας και έχει χτίσει μία τεράστια περιουσία με επενδύσεις σε λιμάνια, αεροδρόμια, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και άλλες βιομηχανίες. Ο πλούτος του εκτινάχθηκε στα ύψη τα τελευταία τρία χρόνια, καθώς οι μετοχές των εταιρειών του επιδόθηκαν σε ράλι.

Credits: REUTERS/Amit Dave

Ο ίδιος απορρίπτει ως αβάσιμες τις κατηγορίες περί απάτης, σημειώνει πως είναι θύμα μίας κακόβουλης επίθεσης και πως σκοπεύει να προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά της Hindenburg. Στενός φίλος του Ινδού πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, ο Αντάνι δέχεται εδώ και καιρό πυρά από πολιτικούς της αντιπολίτευσης που ισχυρίζονται ότι έχει ωφεληθεί από τους πολιτικούς του δεσμούς, κάτι που ο ίδιος επίσης αρνείται.

Πολλές ινδικές τράπεζες και κρατικές ασφαλιστικές εταιρείες είτε έχουν επενδύσει ή έχουν δανείσει δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες που συνδέονται με τον Όμιλο Adani. Σε συνεντεύξεις στο Reuters, ορισμένες από τις κορυφαίες τράπεζες του δημόσιου τομέα της Ινδίας δήλωσαν ότι δεν ανησυχούν για τους κινδύνους που προέρχονται από την έκθεσή τους στην εταιρεία. Ωστόσο, η ευρύτερη χρηματιστηριακή αγορά της Ινδίας έχει πληγεί από το επεισόδιο.

Ο Αντάνι, ο οποίος ήταν ο τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο στην αρχή της εβδομάδας, κατατάσσεται τώρα στην έβδομη θέση στον σχετικό δείκτη του Forbes, καθώς ο προσωπικός του πλούτος συρρικνώθηκε κατά 22,6 δισ. δολάρια την Παρασκευή. Η Adani Enterprises, η ναυαρχίδα του ομίλου, σημείωσε βουτιά σχεδόν 20% κατά τη διάρκεια των ημερήσιων συναλλαγών στη Βομβάη, για να κλείσει τελικά 18,52% χαμηλότερα. Πέντε άλλες εταιρείες του ομίλου χτύπησαν επίσης limit down. Πρόκειται για τις Adani Total Gas, Adani Green Energy και Adani Transmission. «Προφανώς, πρόκειται για ρευστοποιήσεις πανικού» δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επικεφαλής έρευνας μετοχών της JM Financials, Ασίς Τσατουρμότα, προσθέτοντας ότι οι traders δημιουργούσαν νέες θέσεις ανοικτών πωλήσεων για να προστατεύσουν προηγούμενα ανοδικά στοιχήματα στις μετοχές του ομίλου Adani.