Skip to main content

«Ζαλάδα» στην βιομηχανία αλκοόλ από το… Ιρλανδικό ποτό

Το Ιρλανδικό σχέδιο για προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στις φιάλες κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών

Αυτό το έργο το έχει «ξαναπαίξει» η Ιρλανδία. Μόνο που αυτήν την φορά οι Ευρωπαίοι δεν θέλουν να το παρακολουθήσουν.  Η χώρα που πρώτη στο κόσμο κήρυξε τον πόλεμο στο κάπνισμα επιβάλλοντας την απαγόρευσή του  σε κλειστούς χώρους  συμπεριλαμβανομένων των παμπ, αγαπημένο χώρο των καπνιστών ,τώρα έβαλε στο στόχαστρό της την κατανάλωση του αλκοόλ. Και το χειρότερο, έχει πάρει το πρώτο «οκ» της Κομισιόν.

Η απαίτησή της να τοποθετηθούν προειδοποιητικές ετικέτες για την υγεία στις φιάλες κρασιού, μπύρας και οινοπνευματωδών ποτών, έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων καθώς υπάρχει έντονη ανησυχία των παραγωγών ότι και  άλλες χώρες μέλη της ΕΕ θα μπορούσαν να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Δουβλίνου.

Σύμφωνα με το Ιρλανδικό σχέδιο, στα μπουκάλια θα υπάρχουν επισημάνσεις παρόμοιες με αυτές που αναγράφονται στα πακέτα των τσιγάρων, αναφέροντας ότι η κατανάλωση αλκοόλ προκαλεί ηπατική νόσο, βλάπτει το αγέννητο μωρό και συνδέεται άμεσα με θανατηφόρους καρκίνους.

Η βιομηχανία ποτών το χαρακτηρίζει επίθεση στην ενιαία αγορά της ΕΕ αλλά  και στην κατανάλωση αλκοόλ με μέτρο. Η Brewers of Europe, που εκπροσωπεί 10.000 ζυθοποιούς, δήλωσε ότι τα μέτρα “αποτελούν  αδικαιολόγητο και δυσανάλογο εμπόδιο στην ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων, ενώ ήδη εννέα χώρες μέλη έχουν καταθέσει τις  αντιρρήσεις τους.

Τι προσπαθεί να κάνει η Ιρλανδία – και γιατί;

Η τοποθέτηση προειδοποιήσεων για την υγεία σε όλες τις συσκευασίες αλκοολούχων ποτών είναι το τελευταίο, πιο δύσκολο μέρος του νόμου ορόσημο της Ιρλανδίας για τη δημόσια υγεία (αλκοόλ) του 2018, ο οποίος αποσκοπεί στη μείωση της κατάχρησης αλκοόλ και της επιβάρυνσης που αυτή συνεπάγεται για την Υγεία. Η νομοθεσία έχει ήδη θέσει κατώτατες τιμές στα προϊόντα λιανικής πώλησης, εξοργίζοντας τους καταναλωτές που δεν μπορούν πλέον να αγοράζουν μπύρα και βότκα φθηνά.

Οι ιρλανδικές αρχές γνωρίζουν ότι η τοποθέτηση προειδοποιήσεων για τον καρκίνο δημιουργεί εμπορικό ναρκοπέδιο που φέρνει αντιμέτωπα τα συμφέροντα της δημόσιας υγείας με τους οινοποιούς, τους ζυθοποιούς και τους οινοποιούς όχι μόνο της Ευρώπης αλλά και παγκοσμίως. Αυτό εξηγεί εν μέρει γιατί, παρά το πράσινο φως των Βρυξελλών, ο υπουργός Υγείας Στίβεν Ντόνελι δεν έχει ακόμη υπογράψει το νομοσχέδιο, το οποίο βρίσκεται υπό επεξεργασία.

Μόλις ο Ντόνελι αποφασίσει, ο χρόνος θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα.καθώς μετά από μία τριετή περίοδο προσαρμογής ,το 2026 τα αλκοολούχα προϊόντα θα πρέπει να φέρουν υποχρεωτικά στην συσκευασία τους τις προειδοποιήσεις, είτε ως μέρος του σχεδιασμού τους, είτε σε ξεχωριστό αυτοκόλλητο.

Αυτό βεβαίως αναπτερώνει τις ελπίδες ότι μέχρι τότε η άσκηση πίεσης από τη βιομηχανία ποτών θα μπορούσε να  καθυστερήσει  ή να ακυρώσει εντελώς το μέτρο.

Να σημειωθεί ότι το Ευρωκοινοβούλιο έχει ήδη καταψηφίσει την  συμπερίληψη των προειδοποιητικών ετικετών για το αλκοόλ που προβλεπόταν να ισχύσει στο πλαίσιο ευρωπαϊκού προγράμματος κατά του καρκίνου.

naftemporiki.gr