Skip to main content

Εισαγγελική έρευνα για παράνομες συναλλαγές στην BNP Paribas στη Φρανκφούρτη

Η Γερμανία έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές cum-ex από το 2012

Έρευνες στα γραφεία της γαλλικής τράπεζας BNP Paribas στη Φρανκφούρτη πραγματοποίησαν σήμερα περισσότεροι από 130 μέλη της εισαγγελίας της Κολωνίας, μετά από καταγγελίες  για παράνομες συναλλαγές «Cum-Ex» που αφορούν επιστροφές φόρων από κέρδη κεφαλαίου και φοροδιαφυγή.

Η εισαγγελία της Κολωνίας ανέφερε ότι η επιδρομή στα κεντρικά γραφεία της γαλλικής τράπεζας στην Φρανκφούρτη αφορά 58 υπόπτους, νυν και πρώην υπαλλήλων της BNP Paribas και των θυγατρικών της. Εκπρόσωπος της εισαγγελίας της Κολωνίας επιβεβαίωσε την επιδρομή όταν ρωτήθηκε: «Οι έρευνες σχετίζονται με τις συναλλαγές cum-ex και τα σχετικά μοντέλα φοροδιαφυγής και έχουν στόχο την ανακάλυψη της σχετικής επικοινωνίας με τη μορφή email και άλλη γραπτή αλληλογραφία».

Σύμφωνα με την εισαγγελία, οι ανακριτές ερευνούν επίσης ιδιωτικά διαμερίσματα στην Έσση, τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία και τη Ρηνανία-Παλατινάτο.

Γερμανικές εφημερίδες γράφουν ότι από το 2013 οι φορολογικές αρχές στην Κολωνία έχουν ξεκινήσει έρευνες για να διαπιστώσουν εάν τράπεζες όπως η Barclays, η Goldman Sachs, η Bank of America, η BNP Paribas, η Deutsche Bank και η αυστραλιανή Macquarie μετείχαν σε παράνομες τέτοιες πρακτικές το διάστημα 2007 με 2011.  Από τον περασμένο Ιούνιο ερευνάται και η Santander.  Εκπρόσωπος της BNP Paribas επιβεβαίωσε την έρευνα και τόνισε ότι η τράπεζα συνεργάζεται.

Η Γερμανία έχει απαγορεύσει τις συναλλαγές cum-ex από το 2012, καθώς έχει στοιχίσει στους φορολογούμενους περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ όλα αυτά τα χρόνια .