Skip to main content

Γαλλία: Αυξάνονται σε 400 εκατ. ευρώ οι αμυντικές δαπάνες για τη 6ετία 2024-2030

Ο Μακρόν αναφέρθηκε εκτός άλλων, σε ένα πρόγραμμα «μετασχηματισμού» για την προσαρμογή των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων στις υψηλής έντασης συρράξεις.

Τετρακόσια εκατομμύρια ευρώ θα κατευθυνθούν προς τον αμυντικό προϋπολογισμό 2024-2030 της Γαλλίας, ο οποίος θα είναι αυξημένος κατά ένα τρίτο σε σχέση με τις αμυντικές δαπάνες της περιόδου 2019-2025.

Εκτός από αυτό, ο Εμανουέλ Μακρόν υποσχέθηκε σήμερα και αύξηση κατά 60% των δαπανών των στρατιωτικών υπηρεσιών Πληροφοριών για την περίοδο 2024-2030, αποκαλύπτοντας τους κύριους άξονες του επόμενου Νόμου Στρατιωτικού Προγραμματισμού.

«Ο αμυντικός προϋπολογισμός της περιόδου 2019-2025 είχε ως στόχο την αμυντική ανασυγκρότηση της Γαλλίας και έβαλε τέλος σε δεκαετίες υποχρηματοδότησης», δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν.

Σχετικά με τον νέο αμυντικό προϋπολογισμό της περιόδου 2024-2030, ο πρόεδρος της Γαλλίας αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα «μετασχηματισμού» για την προσαρμογή των ικανοτήτων των ενόπλων δυνάμεων στις υψηλής έντασης συρράξεις, μετασχηματισμού που έγινε περισσότερο επείγον μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Ο Νόμος Στρατιωτικού Προγραμματισμού αντανακλά τις προσπάθειες της χώρας για τις ένοπλες δυνάμεις της και οι προσπάθειες αυτές θα είναι ανάλογες με τους κινδύνους, δηλαδή σημαντικές», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας στην αεροπορική βάση του Μον-ντε-Μαρσάν της νοτιοδυτικής Γαλλίας απευθύνοντας το μήνυμα προς τις γαλλικές δυνάμεις για το Νέο Ετος.

«Η Γαλλία διαθέτει και θα διαθέτει ένοπλες δυνάμεις κατάλληλες για τις προκλήσεις του αιώνα», δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας

Η Γαλλία πρέπει να προετοιμασθεί για μία νέα εποχή, μία εποχή συσσώρευσης κινδύνων. Ορισμένοι είναι παλαιοί πόλεμοι, άλλοι είναι χωρίς προηγούμενο, «ανάμεσα στην τεχνολογική αιχμή και την βάρβαρη απλοϊκότητα».

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters