Skip to main content

Κρ. Λαγκάρντ: Σήμα για διατήρηση των υψηλών επιτοκίων

Shutterstock

«Το 2023 δεν θα είναι μια λαμπρή χρονιά, αλλά θα είναι καλύτερο από ό,τι αρχικά αναμενόταν».

Αποφασισμένη να παραμείνει στην τροχιά των υψηλών επιτοκίων είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), σύμφωνα με τις δηλώσεις της Κριστίν Λαγκάρντ από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.

Η εκρηκτική πορεία του πληθωρισμού την περασμένη χρονιά οδήγησε στο τέλος του φθηνού χρήματος με την ΕΚΤ να προχωράει σε επιθετική αύξηση των επιτοκίων σε μια προσπάθεια να τιθασεύσει τον πληθωρισμό που ατασπαράζει την αγοραστική δύναμη.

«Ο πληθωρισμός, από κάθε άποψη, είναι πολύ υψηλός», είπε χαρακτηριστικά. «Υπάρχει αποφασιστικότητα στην ΕΚΤ να ρίξει τον πληθωρισμό έγκαιρα στον στόχο του 2% και θα πρέπει να συνεχίσουμε με τα υψηλά επιτόκια έως ότου παραμείνουμε για αρκετό καιρό σε περιοριστικό έδαφος ώστε να τον μειώσουμε», πρόσθεσε η Λαγκάρντ.

Η επικεφαλής της ΕΚΤ δήλωσε επίσης ικανοποιημένη με τις ενδείξεις ότι βελτιώνεται η οικονομία της Ευρωζώνης. «Τα νέα ήταν πολύ πιο θετικά τις τελευταίες εβδομάδες», είπε. «Δεν θα είναι μια λαμπρή χρονιά [το 2023], αλλά πολύ καλύτερη από ό,τι περίμενε κανείς».

Διαβάστε ακόμα:

Η ευρωζώνη γλυτώνει την ύφεση