Skip to main content

Τα πρόστιμα πέφτουν «βροχή» στην Ευρώπη

REUTERS/Yves Herman

Πού διοχετεύονται τα ποσά-ρεκόρ από πρόστιμα

H Κομισιόν και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχουν την εξουσία να επιβάλουν πρόστιμα σε εταιρείες που παραβιάζουν την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Πώς χρησιμοποιούνται αυτά τα ποσά ρεκόρ; Σε ποιους διατίθενται;

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε κυρώσεις ύψους 4,1 δισ. ευρώ στην Google το 2018, επειδή δεν σεβάστηκε τον ανταγωνισμό με το λειτουργικό της σύστημα Android. Τρία χρόνια μετά, είχαν εισπραχτεί από την Κομισιόν μόνο τα μισά, περίπου 2,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό στάλθηκε απευθείας στον γενικό προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που συνδιαχειρίζονται η Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Τα έσοδα από τα πρόστιμα στην Google χρησιμοποιήθηκαν ιδίως για τη χρηματοδότηση του ευρωπαϊκού σχεδίου ανάκαμψης NextGenerationEU,το οποίο δίνει τη δυνατότητα  στα κράτη μέλη να λάβουν κάπου 750 δισεκατομμύρια ευρώ βοήθεια από την Ε.Ε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, από την πλευρά της, μπορεί επίσης να επιβάλει χρηματικά πρόστιμα σε μεγάλες τράπεζες που παραβιάζουν το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 16 Δεκεμβρίου 2022, η ΕΚΤ επέβαλε πρόστιμο 3,14 εκατομμυρίων ευρώ στην ισπανική τράπεζα Abanca επειδή δεν κατήγγειλε κυβερνοεπίθεση. Συνολικά, οι «διοικητικές κυρώσεις» που επέβαλε η ΕΚΤ ανήλθαν σε ένα εκατομμύριο ευρώ το 2021.

Πρόστιμα καταβάλλουν όμως οι μεγάλες εταιρείες και στα εθνικά κράτη, όταν παραβιάζουν την εθνική νομοθεσία. Η Apple για παράδειγμα, κατέβαλε 8 εκατομμύρια ευρώ στο γαλλικό κράτος ως πρόστιμο που επέβαλε η Εθνική Επιτροπή Υπολογιστών και Ελευθεριών (CNIL) για την παραβίαση των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων. Πρόστιμο ύψους 5 εκατομμυρίων ευρώ κατέβαλε πριν λίγες ημέρες και η πλατφόρμα Tiktok, επειδή δεν επιτρέπει στους χρήστες του ιστότοπού της να αρνούνται απλώς τα cookies.

Λίγο νωρίτερα, στις 23 Δεκεμβρίου, οι γαλλικές αρχές επέβαλαν πρόστιμο 60 εκατομμυρίων ευρώ στην Microsoft επειδή δεν απλοποίησε επαρκώς τη δυνατότητα των χρηστών στη μηχανή αναζήτησης Bing να αρνηθούν τα «cookies».

Αλλά και στην Ιρλανδία, η Επιτροπή Προστασίας Δεδομένων (DPC), επέβαλε κυρώσεις στη Meta, τη μητρική εταιρεία του Facebook, ζητώντας να πληρώσει 265 εκατομμύρια ευρώ επειδή δεν προστατεύει επαρκώς τα δεδομένα των χρηστών της πλατφόρμας.

naftemporiki.gr