Skip to main content

ΟΠΕΚ: Έχουμε μια ιστορία δύο διαφορετικών αγορών στο πετρέλαιο

Θα γίνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρηθούν ισορροπημένες φέτος οι αγορές πετρελαίου.

«Συγκρατημένα αισιόδοξος» εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) Χάιταμ αλ-Γκάις, για τις προοπτικές για την παγκόσμια οικονομία.

Ο ΟΠΕΚ φαίνεται να έχει στραμμένο το βλέμμα στην Κίνα και την ανάκαμψη της ζήτησης για πετρέλαιο. Μέχρι στιγμής φέτος το άνοιγμα της Κίνας έχει προκαλέσει αστάθεια στις τιμές του πετρελαίου καθώς οι traders προσπαθούν να «ζυγίσουν» τις πιθανότητες η Κίνα να μπορέσει να ανοίξει ξανά με επιτυχία την οικονομία της μετά από σχεδόν τρία χρόνια αυστηρών περιορισμών για τον Covid-19.

Όπως είπε ο Αλ-Γκάις σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg από το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός, υπάρχουν θετικές ενδείξεις καθώς το Πεκίνο εγκαταλείπει την πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων κορωνοϊού. «Είμαστε αισιόδοξοι, αλλά είμαστε προσεκτικά αισιόδοξοι», είπε χαρακτηριστικά.

Ο ΟΠΕΚ+ για να ενισχύσει τις τιμές ανακοίνωσε την προηγούμενη χρονιά περικοπές στην παραγωγή πετρελαίου, με τον Αλ-Γκάις να δηλώνει ότι ο οργανισμός είναι έτοιμος να κάνει «ό,τι χρειαστεί» για να διατηρήσει τις αγορές ισορροπημένες φέτος. Σύμφωνα με τα όσα είπε, την 1η Φεβρουαρίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση επιτροπής του ΟΠΕΚ+ για να αξιολογήσει τις συνθήκες της αγοράς.  Ωστόσο, όπως τόνισε, είναι πολύ νωρίς για να πούμε τι μπορεί να αποφασίσουν. «Έχουμε μια ιστορία δύο διαφορετικών αγορών», είπε χαρακτηριστικά.

«Η οικονομία και η πιθανή επιβράδυνση εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη ανησυχία όλων» για τις ανεπτυγμένες οικονομίες. Την ίδια ώρα η επιτάχυνση της ανάπτυξης στην Ασία καθησυχάζει αυτή την ανησυχία, όπως είπε εκφράζοντας την αισιοδοξία του ότι η κατάσταση θα εξομαλυνθεί, ίσως όχι τώρα αλλά σε μερικούς μήνες.

Πάντως, σύμφωνα με τον Αλ-Γκάις, η απόφαση του ΟΠΕΚ+ πέρυσι να μειώσει την παραγωγή ενίσχυσε την πλεονάζουσα παραγωγική του ικανότητα. Ωστόσο, η βιομηχανία πρέπει να δαπανήσει περισσότερα για να καλύψει τη μελλοντική ζήτηση, συνέχισε σημειώνοντας ότι οι μακροπρόθεσμες προοπτικές για τη χρήση πετρελαίου παραμένουν θετικές και θα χρειαστούν επενδύσεις 12,1 τρισ. δολαρίων σε νέες προμήθειες τις επόμενες δύο δεκαετίες.

naftemporiki.gr