Skip to main content

Η Μελόνι βάζει τη σφραγίδα της στο επιχειρηματικό κατεστημένο της Ιταλίας

REUTERS/Remo Casilli

Οι κολοσσοί της χώρας περιμένουν τους εκλεκτούς της σε θέσεις - κλειδιά

Η Ιταλίδα πρωθυπουργός Τζόρτζια Μελόνι έχει μια ευκαιρία να αφήσει το στίγμα της στην οικονομία διαφαίνεται καθώς πολλές κορυφαίες θέσεις πρόκειται να ανανεωθούν – συμπεριλαμβανομένης της διοίκησης της κεντρικής τράπεζας.

Η θητεία του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιταλίας Ιγκνάτσιο Βίσκο λήγει τον Νοέμβριο, μια απόφαση εξαιρετικά σημαντική, δεδομένης και της κριτικής που έχει ασκήσει η Μελόνι στις αποφάσεις της Φρανκφούρτης.

Εάν η Μελόνι διορίσει τον Φάμπιο Πανέτα (μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ) στο τιμόνι της Κεντρικής Τράπεζας, παραμένει ερωτηματικό το όνομα του υπουργού Οικονομικών, καθώς ο Πανέτα είχε ακουστεί ως υποψήφιος για τη θέση.

Πριν από τη λήξη της θητείας, θα αποφασιστεί ποιοι θα είναι επικεφαλής σε περισσότερες από 60 κρατικά ελεγχόμενες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των μεγαλύτερων εταιρειών ενέργειας και πετρελαίου της χώρας Enel και Eni, και ο επικεφαλής του υπουργείου Οικονομικών.

Με τα επιτόκια που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το τεράστιο χρέος της χώρας που περιορίζει τα περιθώρια δημοσιονομικής βαρύτητας, η αναμόρφωση της επιχειρηματικής και πολιτικής ελίτ της μπορεί να είναι η καλύτερη ελπίδα για τη νέα πρωθυπουργό να ξεπεράσει αυτή τη σχετική απουσία εμπειρίας σε οικονομικά θέματα και να κάνει διαφορά.

«Τα εταιρικά ραντεβού είναι η τέλεια ευκαιρία για τη Μελόνι να ασκήσει εξουσία και να τοποθετήσει έμπιστους και πιστούς ανθρώπους σε βασικές θέσεις», δήλωσε η Martina Carone, πολιτική αναλύτρια στο YouTrend, μια εταιρεία δημοσκοπήσεων και ερευνών. «Ποτέ πριν δεν ήταν τόσο κοντά σε αυτό το παιχνίδι εξουσίας».

Μια αρχική προθεσμία για τέτοιες αποφάσεις, συμπεριλαμβανομένου του γενικού διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών – μια θέση με επιρροή που κάποτε κατείχε ο πρώην πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι – έρχεται στις 24 Ιανουαρίου, όταν θα πρέπει να πληρωθούν βασικές θέσεις στη δημόσια διοίκηση.

Η Μελόνι και ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα μείνουν με τον υφιστάμενο, Αλεσάντρο Ριβέρα, ή αν θα βρουν κάποιον άλλο.

Η εύρεση νέων προϊσταμένων για τις μυριάδες εταιρείες του κράτους θα μπορούσε να επηρεάσει την πολιτική για χρόνια σε πολλούς τομείς. Οι δύο εταιρείες ενέργειας μαζί με άλλες τρεις αντιπροσωπεύουν λίγο λιγότερο από το ένα τέταρτο της στάθμισης στον δείκτη αναφοράς FTSE MIB της Ιταλίας.

Ο Φ. Πανέτα

Η ενέργεια

Η μεγαλύτερη κρατικά ελεγχόμενη εταιρεία είναι η πετρελαιοπαραγωγός Eni. Αυτή τη στιγμή διευθύνεται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο Κλαούντιο Ντεσκάλτσι, ο οποίος διανύει την τρίτη θητεία του. Θεωρείται σχετικά κοντά στην κυβέρνηση και πιθανόν να παραμείνει.

Η Eni είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς πετρελαίου της Ευρώπης. Δραστηριοποιείται σε 69 χώρες και είναι η κύρια εταιρεία πετρελαίου στην αφρικανική ήπειρο.

Ο Ντεσκάλτσι έχει εκτενή εμπειρία στο να ασχολείται με γεωπολιτικά ευαίσθητα μέρη του κόσμου και έχει συνεργαστεί στενά με πολλές κυβερνήσεις που επιβλέπουν τόσο την εταιρεία του όσο και τα συμφέροντα της Ιταλίας στη Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Ο κολοσσός της ηλεκτρικής ενέργειας Enel είναι επίσης καθοριστικός στις ενεργειακές πολιτικές της Ιταλίας και εργάζεται για την επίτευξη των στόχων πράσινης μετάβασης της χώρας, ορισμένοι από τους οποίους αποτελούν στόχους για τη λήψη μετρητών από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο σημερινός διευθύνων σύμβουλος Φραντσέσκο Σταράτσε  διανύει επίσης την τρίτη θητεία του, αλλά είναι λιγότερο πιθανό να παραμείνει στη θέση του, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Οι κατασκευαστές όπλων και άλλες εταιρείες

Ένας άλλος βαρύς είναι η αμυντική εταιρεία Leonardo που διευθύνεται από τον πρώην τραπεζίτη Αλεσάντρο Προφούμο , που βρίσκεται τώρα στη δεύτερη θητεία του. Είναι επίσης πιθανό να αντικατασταθεί με κάποιον πιο κοντά στην κυβέρνηση Μελόνι, σύμφωνα με τον κόσμο.

Η Leonardo ασχολείται με την αεροδιαστημική, την άμυνα και την ασφάλεια — όλους τους τομείς εθνικού ενδιαφέροντος για την Ιταλία και τη νέα κυβέρνηση, η οποία πιέζει για τεχνολογική κυριαρχία σε αυτούς τους τομείς.

Άλλες κορυφαίες θέσεις αφορούν επίσης την Poste Italiane, τα ταχυδρομεία της Ιταλίας δηλαδή, αλλά και την προβληματική τράπεζα Banca Monte dei Paschi.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg