Skip to main content

Αναλυτές: Η Κίνα μπορεί να στείλει το πετρέλαιο στα 110 δολ.

Ανοδικά οι τιμές για έκτη μέρα.

Ανοδικά κινούνται για έκτη ημέρα οι τιμές του πετρελαίου, έχοντας ενισχυθεί πάνω από 1% το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ ενισχυόταν 1,4%, στα 83,85 δολ. το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κατέγραφε άνοδο 1,5%, στα 78,56 δολ. Χθες κατέγραψαν αύξηση της τάξης του 3%.

Μοχλοί ώθησης αποτέλεσαν η αισιοδοξία για τις προοπτικές ζήτησης από την Κίνας και οι προσδοκίες ότι τα στοιχεία που αναμένεται να δημοσιευθούν για τον πληθωρισμό στις Ηνωμένες Πολιτείες θα υποδηλώνουν επιβράδυνση.

«Μια πιο ήπια μέτρηση στις ΗΠΑ και ίσως αλλού, σε συνδυασμό με μια ισχυρή οικονομική ανάκαμψη στην Κίνα μετά το τρέχον κύμα κορωνοϊού θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πολύ καλύτερη χρονιά από ό,τι φοβόμασταν και να τονώσει την επιπλέον τη ζήτηση για αργό», σχολίασε ο Craig Erlam της OANDA.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι η άνοδος των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ θα έχει επιβραδυνθεί, και θα διαμορφωθεί σε ετήσια βάση στο 5,7% τον Δεκέμβριο, έναντι 6% έναν μήνα νωρίτερα.

Τις τιμές ενισχύουν επίσης οι προσδοκίες για βελτίωση των προοπτικών της παγκόσμιας οικονομίας και οι εκτιμήσεις για περαιτέρω μείωση της ρωσικής πετρελαϊκής παραγωγής λόγω των δυτικών κυρώσεων. Μάλιστα, η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ δήλωσε ότι η επικείμενη απαγόρευση της ΕΕ στις θαλάσσιες εισαγωγές διυλισμένων πετρελαϊκών προϊόντων από τη Ρωσία, η οποία θα τεθεί σε ισχύ στις 5 Φεβρουαρίου, θα μπορούσε να προκαλέσει περισσότερη αναστάτωση στην αγορά από την απαγόρευση στις θαλάσσιες εισαγωγές αργού πετρελαίου από τη Ρωσία που ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2022.

Ωστόσο, η Κίνα αποτελεί ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες που αναμένεται να «κινήσουν» την αγορά. Η ασιατική χώρα έχει αυξήσει τις αγορές αργού πετρελαίου από τις ΗΠΑ και τη Δυτικής Αφρική τις τελευταίες ημέρες. «Η διάθεση είναι ανεπιφύλακτα αισιόδοξη», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM Oil Associates. «Αλλά ας θυμηθούμε: μπορεί να μας βγει ξινή πολύ γρήγορα, εάν αποδειχθεί ότι εδραιώνεται η πίεση του πληθωρισμού».

Το άνοιγμα της οικονομίας της Κίνας μετά τις γιορτές για το κινεζικό νέο έτος θα είναι καθοριστικό για τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με την Goldman Sachs που εκτιμάει ότι η τιμή του μπρεντ θα μπορούσε να φτάσει τα 110 δολάρια έως το τρίτο τρίμηνο, εφόσον η Κίνα και άλλες ασιατικές οικονομίες ανοίξουν πλήρως και καταργήσουν όλους τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό.

Το ίδιο επίπεδο τιμών βλέπει και η Morgan Stanley, προβλέποντας ωστόσο ότι το μπρεντ θα φτάσει στο εύρος των 100-110 δολαρίων μέχρι το δεύτερο εξάμηνο του έτους, ενισχυμένο από την Κίνα. «Αναμένουμε ότι οι τιμές του μπρεντ θα παραμείνουν για το υπόλοιπο του 1ου τριμήνου γύρω στο τρέχον επίπεδο των 80-85 δολ», ανέφερε προσθέτοντας: «Όταν αυξηθεί η ζήτηση… η προσδοκία μας είναι ότι το μπεντ θα φτάσει στο εύρος των 100-11 δολ.  έως το 2ο εξάμηνο του 2023.»

Διαβάστε ακόμα: 

naftemporiki.gr