Skip to main content

Μπ. Σάντερς: Να μην αυξήσει η Moderna την τιμή του εμβολίου κατά της covid-19

REUTERS/Mary F. Calvert

H Moderna εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει 110 έως 130 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταβούν σε εμπορική αγορά για τα εμβόλια.

Ο Αμερικανός γερουσιαστής Bernie Sanders έστειλε αυτή την εβδομάδα επιστολή στη Moderna Inc (MRNA.O) ζητώντας από τη φαρμακευτική εταιρεία να σταματήσει τις προγραμματισμένες αυξήσεις των τιμών στις ΗΠΑ για το εμβόλιο COVID-19, λέγοντας ότι οι αυξήσεις των τιμών θα μπορούσαν να καταστήσουν το εμβόλιο απρόσιτο για εκατομμύρια Αμερικανούς.

Ο Σάντερς ανέφερε στην επιστολή του ότι η αύξηση των τιμών θα ήταν ιδιαίτερα κατάφωρη αφού η κυβέρνηση των ΗΠΑ παρείχε περίπου 1,7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση της ανάπτυξης του εμβολίου. Η επιστολή απευθυνόταν στον διευθύνοντα σύμβουλο της Moderna, Stéphane Bancel.

“Προτείνετε να καταστήσετε το εμβόλιο απλησίαστο για τους κατοίκους αυτής της χώρας που κατέστησαν δυνατή την παραγωγή του εμβολίου”, έγραψε ο Σάντερς, ο οποίος πρόκειται να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, Παιδείας, Εργασίας και Συντάξεων της Γερουσίας αργότερα αυτόν τον μήνα. “Αυτό δεν είναι αποδεκτό”.

Ο Bancel δήλωσε στη Wall Street Journal τη Δευτέρα ότι η Moderna εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει 110 έως 130 δολάρια ανά δόση για το εμβόλιο μόλις οι Ηνωμένες Πολιτείες μεταβούν σε εμπορική αγορά για τα εμβόλια.

Το ανώτερο όριο αυτού του εύρους είναι περίπου 8 φορές η τιμή στις αρχικές αμερικανικές συμβάσεις για το εμβόλιο και σχεδόν 5 φορές η τιμή των περίπου 27 δολαρίων ανά δόση που πλήρωσε η κυβέρνηση για τα αναμνηστικά εμβόλια πέρυσι.

Η Moderna δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Περίπου 18,4 δισεκ. δολάρια από τις πωλήσεις του εμβολίου της Moderna το 2022

Ο Σάντερς είναι ένας δημοκρατικός σοσιαλιστής του οποίου οι προεδρικές εκστρατείες έχουν ωθήσει την ατζέντα του Δημοκρατικού Κόμματος των ΗΠΑ προς τα αριστερά. Ο γερουσιαστής του Βερμόντ έχει καταφερθεί κατά των υψηλών τιμών των φαρμάκων και έχει υποστηρίξει το Medicare-for-all, και η προεδρία του στην επιτροπή HELP θα μπορούσε να βάλει τις φαρμακευτικές εταιρείες στο στόχαστρό του.

Ο Sanders έγραψε ότι ο Bancel και αρκετοί από τους ιδρυτές της Moderna έγιναν δισεκατομμυριούχοι μετά την κυκλοφορία του εμβολίου. Είπε ότι οι νέες, υψηλότερες τιμές θα κοστίσουν στους Αμερικανούς φορολογούμενους δισεκατομμύρια δολάρια και θα καταστήσουν τα εμβόλια πολύ ακριβά για τους ανασφάλιστους και υποασφαλισμένους Αμερικανούς.

“Τώρα, εν μέσω μιας συνεχιζόμενης κρίσης δημόσιας υγείας και ενός αυξανόμενου ομοσπονδιακού ελλείμματος, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τη Moderna να τετραπλασιάσει την τιμή αυτού του εμβολίου. Τώρα δεν είναι η ώρα για απαράδεκτη εταιρική απληστία”, έγραψε ο Σάντερς.

Οι πωλήσεις του εμβολίου COVID-19 της Moderna ανήλθαν σε περίπου 18,4 δισεκατομμύρια δολάρια το 2022. Το ποσό αυτό αναμένεται να μειωθεί απότομα το επόμενο έτος, ακόμη και με τις αυξήσεις των τιμών, καθώς η ζήτηση για τα εμβόλια έχει μειωθεί. Η φαρμακοβιομηχανία δήλωσε τη Δευτέρα ότι αναμένει έσοδα τουλάχιστον 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τα εμβόλια φέτος.

Πηγή: Reuters