Skip to main content

Goldman Sachs: Η Ευρωζώνη πέρασε «ξυστά» από την ύφεση

Η ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενής κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης.

Η Ευρωζώνη διέφυγε τον κίνδυνο ύφεσης, σύμφωνα με τους αναλυτές της Goldman Sachs που «βλέπουν» αύξηση του ΑΕΠ της περιοχής κατά 0,6% φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για συρρίκνωση κατά 0,1%.

Αναλυτικότερα, οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs δεν προβλέπουν πλέον ύφεση στην Ευρωζώνη καθώς η οικονομία αποδείχθηκε πιο ανθεκτική στα τέλη του 2022, οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν σημειώσει σημαντική «βουτιά» το τελευταίο διάστημα και η Κίνα εγκατέλειψε τους περιορισμούς για τον Covid-19 νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Έτσι, η Goldman Sachs αναμένει πλέον ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα αυξηθεί κατά 0,6% φέτος, σε σύγκριση με παλαιότερη πρόβλεψη για συρρίκνωση 0,1%. Ωστόσο, προβλέπει ότι η ανάπτυξη θα παραμείνει ασθενής κατά τη διάρκεια του χειμώνα λόγω της ενεργειακής κρίσης, προσδιορίζοντας την ανάπτυξη κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023 στο 0,1%.

Αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, οι αναλυτές της Goldman Sachs βλέπουν ταχύτερη υποχώρηση από ό,τι αρχικά αναμενόταν, εκτιμώντας ότι μέχρι το τέλος του 2023 θα έχει μειωθεί σε περίπου 3,25%.

«Αναμένουμε επίσης να επιβραδυνθεί ο δομικός πληθωρισμός λόγω της σταθεροποίησης των τιμών των αγαθών, αλλά βλέπουμε συνεχιζόμενη ανοδική πίεση στον πληθωρισμό των υπηρεσιών λόγω της αύξησης του κόστους εργασίας», ανέφεραν οι αναλυτές εκτιμώντας παράλληλα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα συνεχίσει επιθετικά την νομισματική της πολιτική και τις αυξήσεις επιτοκίων.

«Δεδομένης της πιο ανθεκτικής δραστηριότητας, του σταθερά υψηλού δομικού πληθωρισμού και των σχολίων από τα γεράκια, αναμένουμε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συσφίξει σημαντικά την νομισματική της πολιτική τους επόμενους μήνες».

Στο πλαίσιο αυτό, οι αναλυτές της Goldman Sachs διατήρησαν την πρόβλεψή τους για αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης στις συνεδριάσεις της ΕΚΤ για τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο. Για τον Μάιο, ωστόσο, βλέπουν μικρότερες αυξήσεις, κατά 25 μονάδες βάσης, που θα ανεβάσει το επιτόκιο καταθέσεων στο 3,25%.

naftemporiki.gr