Skip to main content

Η αξιέπαινη πρόοδος της Κίνας στα βιομηχανικά ρομπότ

Χου Σιαοφέι

Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύθηκε πρόσφατα σε διεθνές μέσο ενημέρωσης, η πυκνότητα των ρομπότ στην κινεζική βιομηχανία ξεπέρασε για πρώτη φορά αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών. Τα νέα αυτά μας γεμίζουν ενθουσιασμό.

Η πυκνότητα των ρομπότ στη βιομηχανία αποτελεί έναν βασικό δείκτη μέτρησης του βαθμού αυτοματισμού στη μεταποίηση. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Έκθεση Ρομπότ για το 2022 που δημοσίευσε η Διεθνής Ομοσπονδία Ρομποτικής (ΔΟΡ), ο νέος μέσος όρος της πυκνότητας των ρομπότ στη μεταποίηση για το 2021 αυξήθηκε σε 141 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους, έχοντας υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία έξι χρόνια (69 ρομπότ για το 2015). Η Κίνα κατατάσσεται στην πέμπτη θέση παγκοσμίως σε πυκνότητα, με 322 ρομπότ ανά 10.000 εργαζόμενους. Η πυκνότητα ρομπότ της βιομηχανίας των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε από 255 το 2020 σε 274 το 2021, με τη χώρα να υποχωρεί από την έβδομη στην ένατη θέση της διεθνούς κατάταξης. Αυτή είναι η πρώτη φορά που η πυκνότητα ρομπότ της Κίνας ξεπερνά αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών.

Η μεταποιητική βιομηχανία αποτελεί πυλώνα της εθνικής οικονομίας και σημαντική κινητήρια δύναμη της χώρας. Η χρήση ρομπότ βελτιώνει αποτελεσματικά την αποδοτικότητα της παραγωγής των επιχειρήσεων και μειώνει το λειτουργικό κόστος και τους κινδύνους της παραγωγής, αποτελώντας πολύτιμο «θησαυρό» της μεταποιητικής βιομηχανίας. Η έρευνα και ανάπτυξη, η παραγωγή και η χρήση ρομπότ αποτελούν σημαντικούς δείκτες μέτρησης της τεχνολογικής καινοτομίας και του επιπέδου παραγωγής υψηλής τεχνολογίας μιας χώρας. Τα τελευταία χρόνια, με πολλούς κλάδους να επιταχύνουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους, η χρήση ρομπότ στη βιομηχανία αποτελεί χρήσιμο εργαλείο των επιχειρήσεων για την ταχεία επανέναρξη των εργασιών και της παραγωγής τους. Σύμφωνα με την έκθεση της ΔΟΡ, τα βιομηχανικά ρομπότ αναπτύσσονται γρήγορα σε όλο τον κόσμο, με την πυκνότητά τους στην Κίνα να αυξάνεται ταχύτερα από αυτή των Ηνωμένων Πολιτειών και να τις ξεπερνά.

Η ταχεία αύξηση της πυκνότητας των ρομπότ στην κινεζική βιομηχανία επωφελείται από την κοινή ανάπτυξη των διευρυμένων εφαρμογών τους στην αγορά και των θεμελιωδών τεχνολογικών ανακαλύψεων.

Όσον αφορά τις προοπτικές χρήσης τους, η κινεζική αγορά βιομηχανικών ρομπότ αναπτύσσεται ταχύτατα. Εκτός από τις δύο πιο απαιτητικές βιομηχανίες, δηλαδή την αυτοκινητοβιομηχανία και τη βιομηχανία υπολογιστών, επικοινωνίας και ηλεκτρονικών ειδών ευρείας κατανάλωσης (γνωστής ως 3C – computer, communication, and consumer electronics), η χρήση βιομηχανικών ρομπότ καλύπτει 60 μεγάλες και 168 μεσαίες βιομηχανίες της εθνικής οικονομίας. Σύμφωνα με τα στατιστικά δεδομένα, το 2021 η παγκόσμια αγορά βιομηχανικών ρομπότ ανέκαμψε δυναμικά, με τον όγκο της να φτάνει τα 17,5 δισ. δολάρια και τον όγκο των εγκαταστημένων ρομπότ να βρίσκεται στο ιστορικά υψηλό επίπεδο των 487.000 μονάδων, σημειώνοντας αύξηση 27% σε ετήσια βάση. Με 271.000 βιομηχανικά ρομπότ να έχουν πωληθεί συνολικά στην κινεζική αγορά το 2021, βλέπουμε ότι οι πωλήσεις στην Κίνα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ των παγκόσμιων πωλήσεων.

Η παροχή τεχνολογίας, το επίπεδο έρευνας και ανάπτυξης, καθώς και η τεχνολογία κατασκευής ρομπότ της Κίνας έχουν βελτιωθεί σημαντικά. Σε ένα τυπικό βιομηχανικό ρομπότ τα βασικά εξαρτήματα αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το 70% του συνολικού κόστους του μηχανήματος. Τα τελευταία χρόνια η Κίνα καινοτομεί συνεχώς στη βασική τεχνολογία των βιομηχανικών ρομπότ. Σημαντική πρόοδος έχει σημειωθεί στην έρευνα και ανάπτυξη τεχνολογίας και εξαρτημάτων όπως μειωτές ταχυτήτων ακριβείας, έξυπνα συστήματα ελέγχου και λειτουργικά συστήματα πραγματικού χρόνου, με την τάση για εγχώρια παραγωγή βασικών εξαρτημάτων να γίνεται όλο και πιο εμφανής. Μπορούμε συνεπώς να πούμε ότι στον τομέα των ρομποτικών εξαρτημάτων οι κορυφαίες εγχώριες εταιρείες συνεχώς καινοτομούν, ενώ επιταχύνεται επίσης και η υποκατάσταση των εισαγωγών.