Skip to main content

Η Le Soir για τις σχέσεις ΕΕ-Κατάρ

Michael Sohn/Pool via REUTERS

«Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στο Βέλγιο», σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ μιλώντας «off the record».

«Οι αποκαλύψεις για το σκάνδαλο διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθιστούν τη σχέση ΕΕ και Κατάρ πιο δύσκολη, ωστόσο η διπλωματική ένταση δεν αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις συμβάσεις για παροχή LNG, καθώς «ο πωλητής χρειάζεται τον πελάτη και το αντίστροφο», γράφει η βελγική Le Soir.

Η βελγική εφημερίδα αναφέρει ότι διατυπώθηκαν «απειλές» από διπλωμάτη του Κατάρ, ο οποίος τόνισε ότι «η απόφαση να επιβληθεί ένας τέτοιος περιορισμός διακρίσεων στο Κατάρ, περιορίζοντας τον διάλογο και τη συνεργασία πριν από το τέλος της νομικής διαδικασίας, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην περιφερειακή και παγκόσμια συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, καθώς και στις συνεχιζόμενες συζητήσεις για την παγκόσμια έλλειψη και ασφάλεια στον τομέα της ενέργειας».

Ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, μιλώντας «off the record», υπενθυμίζει ότι το Κατάρ «έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο» στον απόηχο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, προσφέροντας τις υπηρεσίες του για φυσικό αέριο, όταν η ΕΕ αποφάσισε τη σταδιακή απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο. «Αλλά δεν είμαι αφελής», συμπληρώνει, η υπόθεση «θα κάνει τη σχέση πολύ πιο δύσκολη». «Το Κατάρ είναι ένας σημαντικός προμηθευτής LNG στο Βέλγιο», πρόσθεσε.

Το δημοσίευμα αναφέρεται σε ανάρτηση του επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ αλλά και σε δήλωση  εκπροσώπου της Επιτροπής ότι «η ΕΕ έχει διπλωματικές σχέσεις με το Κατάρ» και συνεργάζεται «σε παγκόσμια, περιφερειακά, διμερή ζητήματα και αυτή η συνεργασία συνεχίζεται».

Ακόμη και ευθεία εμπλοκή του Κατάρ στη δικαστική έρευνα του Βελγίου δεν θα επηρεάσει τη σχέση, γράφει η εφημερίδα και εκτιμά ότι τα θέματα φυσικού αερίου και αυτό του λεγόμενου Qatargate «θα παραμείνουν καλά διαχωρισμένα, το Κατάρ δεν θα βάλει φυσικό αέριο στο ισοζύγιο και τα κράτη μέλη δεν θα κάνουν τεράστιο θέμα το σκάνδαλο».

naftemporiki.gr