Skip to main content

Ταχεία βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των κινεζικών δομικών μηχανημάτων

Λι Χάντσι (Li Hanchi) / Economic Daily

Σε χώρο στάθμευσης του Ομίλου LiuGong εργαζόμενοι επιθεωρούν εκσκαφείς που πρόκειται να εξαχθούν (φωτογραφία)

Πρόσφατα, η SANY International παρέδωσε 15 αμιγώς ηλεκτρικά οχήματα φορτοεκφόρτωσης φαρδιάς ατράκτου “Electric Pioneer” στη μεταλλευτική εταιρεία Tailongsen. Υπεύθυνος της SANY International δήλωσε ότι το 2021, το ποσοστό των πωλήσεων της εταιρείας σε έξυπνα και ηλεκτροκίνητα προϊόντα αυξήθηκε στο 15% περίπου των συνολικών πωλήσεων. Στο μέλλον και εφόσον η ηλεκτροκίνηση θα μπορεί να ανταποκριθεί πλήρως σε διαφορετικές συνθήκες και ανάγκες εργασίας, η εταιρεία θα σταματήσει την παραγωγή προϊόντων που λειτουργούν με καύσιμα.

Στο πλαίσιο της ανάπτυξης χαμηλών εκπομπών, η βιομηχανία κατασκευαστικών μηχανημάτων έχει κάνει μεγάλα βήματα προς την πράσινη ανάπτυξη. Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα τελευταία πέντε χρόνια, ο σύνθετος ρυθμός αύξησης των αιτήσεων για διπλώματα ευρεσιτεχνίας που αφορούν την ηλεκτροκίνηση δομικών μηχανημάτων έφτασε το 30%. Τα επόμενα τρία χρόνια αναμένεται ταχεία διείσδυση των μηχανημάτων αυτών στις αγορές. Ταυτόχρονα, έχουν αναπτυχθεί μηχανήματα και τεχνικός εξοπλισμός υψηλών προδιαγραφών, με πολλά προϊόντα να πετυχαίνουν σημαντικές καινοτομίες από πλευράς παραμέτρων. Οι εξαγωγές των δομικών μηχανημάτων συνεχώς αυξάνονται, με τα προϊόντα αυτά να έχουν τις περισσότερες πωλήσεις στις αγορές του εξωτερικού.

Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Βιομηχανίας και Πληροφορικής της Κίνας, η χώρα παράγει το πιο ευρύ και ολοκληρωμένο φάσμα δομικών μηχανημάτων στον κόσμο με 22 συνολικά κατηγορίες προϊόντων, μεταξύ των οποίων κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο στην παραγωγή εκσκαφέων, γερανών και φορτωτών. Σύμφωνα με τα δεδομένα 26 κατασκευαστών εκσκαφέων της Ένωσης Κατασκευαστών Δομικών Μηχανημάτων της Κίνας, τους πρώτους δέκα μήνες του τρέχοντος έτους, η Κίνα εξήγαγε 89.457 εκσκαφείς, σημειώνοντας αύξηση 67,3% σε ετήσια βάση. Για την ίδια περίοδο, η συνολική αξία των εξαγωγών δομικών μηχανημάτων της χώρας ανήλθε στα 36,521 δισ. δολάρια (ετήσια αύξηση 34,2%).

Εφαρμόζοντας ενεργά στρατηγικές ανάπτυξης και διεθνοποίησης, οι εταιρείες του κλάδου βελτίωσαν τόσο το τεχνολογικό επίπεδο των προϊόντων τους όσο και τη φήμη τους στις διεθνείς αγορές. Σήμερα η επιχειρηματική δραστηριότητα των εταιρειών αυτών καλύπτει περισσότερες από 170 χώρες και περιοχές με ένα ενοποιημένο δίκτυο ανάπτυξης και κατασκευής προϊόντων, μάρκετινγκ, υπηρεσιών, ανθρώπινων πόρων κ.ά. που συνεχώς βελτιώνεται και υποστηρίζει την επέκτασή τους στις αγορές και την καθιέρωση του εμπορικού κύρους τους σε αυτές.

Σύμφωνα με την Αναπληρωτή Γενική Γραμματέα της Ένωσης Κατασκευαστών Δομικών Μηχανημάτων της Κίνας Λoυ Γινγκ (Lyu Ying), η ταχεία αύξηση των εξαγωγών είναι αποτέλεσμα συνδυασμού παραγόντων όπως η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας και του δικτύου εξυπηρέτησης, η επέκταση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων και η αύξηση των χρηστών. Επί του παρόντος υπάρχουν πολλά περιθώρια ανάπτυξης στη διεθνή αγορά, όπως για παράδειγμα στην ανανέωση των υπαρχόντων αποθεμάτων αλλά και σε νέα πεδία εφαρμογής που προκύπτουν από την αναβάθμιση των προϊόντων και την τεχνολογική καινοτομία.

«Πολλές επιχειρήσεις έχουν ήδη σημειώσει σημαντική πρόοδο στη διεθνοποίησή τους, με την κάθε μία να έχει εκμεταλλευτεί τα δικά της πλεονεκτήματα και να έχει αναπτύξει μοναδικά χαρακτηριστικά για τις υπηρεσίες και το μάρκετινγκ. Στο μέλλον πρέπει να δημιουργηθούν περισσότερες συνέργειες για τη βιομηχανία. Οι επιχειρήσεις πρέπει να συνεργαστούν μεταξύ τους και να αλληλοϋποστηρίζονται στο εξωτερικό, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την ομαλή λειτουργία της βιομηχανικής αλυσίδας και τον υγιή ανταγωνισμό» δήλωσε η Λoυ Γινγκ. Στο πλαίσιο αυτό, είναι κρίσιμο να συνεχιστεί η εμβάθυνση και η τελειοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της προσφοράς. Στο μέλλον, με τη βελτίωση της έρευνας και της ανάπτυξης και του συντονισμού των βιομηχανικών αλυσίδων, οι κινεζικές επιχειρήσεις αναμένεται να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στη διεθνή αγορά.