Skip to main content

Μακροπρόθεσμα υγιής η οικονομία της Κίνας

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας, ο μεταποιητικός και μη μεταποιητικός δείκτης PMI για τον Νοέμβριο ήταν 48% και 46,7% αντίστοιχα, χαμηλότερος από τις προσδοκίες της αγοράς και κάτω από το «κρίσιμο όριο» του 50% για δύο συνεχόμενους μήνες. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό.

Τους τελευταίους μήνες η επιδημία εξαπλώνεται σε πολλά μέρη της Κίνας διαταράσσοντας την καθημερινότητά μας και την ομαλή παραγωγική λειτουργία. Πέρα από τον αρνητικό αντίκτυπο στην παραγωγή, την εφοδιαστική και τις πωλήσεις ορισμένων μεταποιητικών εταιρειών, η επιδημία συμπίεσε εν μέρει και την κατανάλωση. Ταυτόχρονα, η επιβράδυνση της ζήτησης στο εξωτερικό επηρέασε επίσης έως έναν βαθμό τις πωλήσεις των μεταποιητικών βιομηχανιών της Κίνας που είναι προσανατολισμένες στις εξαγωγές.

Ωστόσο, μερικά θετικά στοιχεία του δείκτη PMI για τον Νοέμβριο χρήζουν αναφοράς. Πρώτον, οι τιμές αγοράς πρώτων υλών για επιχειρήσεις συνέχισαν συνολικά να μειώνονται. Ο δείκτης PMI για τις τιμές της αγοράς πρώτων υλών άρχισε σταδιακά να επιβραδύνεται, πέφτοντας από το 72,8% τον Μάιο του 2021 στο 50,7% σήμερα, γεγονός που αντανακλά τη σταδιακή μείωση στο κόστος για την εγχώρια μεταποιητική βιομηχανία από παράγοντες όπως η ενέργεια και οι πρώτες ύλες. Δεύτερον, ο δείκτης PMI και ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών σε κλάδους όπως η αγροτική παραγωγή και η μεταποίηση τροφίμων, τα αλκοολούχα ποτά, το επεξεργασμένο τσάι, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα ηλεκτρικά μηχανήματα και ο εξοπλισμός συνέχισαν την ανοδική τους πορεία ακολουθώντας την αυξανόμενη ζήτηση της αγοράς. Τρίτον, διατηρήθηκε η έκρηξη στον κατασκευαστικό κλάδο με τον δείκτη επιχειρηματικής δραστηριότητας να φτάνει το 55,4% και να διατηρεί τη θέση του στο υψηλό αυτό εύρος για έξι συναπτούς μήνες, αντανακλώντας συνολικά τους ταχείς ρυθμούς ανάπτυξης του κλάδου. Τέλος, ο δείκτης μεταποίησης για στρατηγικές αναδυόμενες βιομηχανίες έφτασε το 52,2%, σημειώνοντας αύξηση 0,5 ποσοστιαίων μονάδων από τον προηγούμενο μήνα, αντικατοπτρίζοντας τη σταθερή πρόοδο στον μετασχηματισμό και την αναβάθμιση της κινεζικής βιομηχανίας.

Όσον αφορά τις μελλοντικές τάσεις και προοπτικές, με την αποδυνάμωση των βραχυπρόθεσμων αρνητικών παραγόντων και την αποτελεσματική επίδραση των πολιτικών πακέτων διάσωσης και σταθεροποίησης της ανάπτυξης, ο δείκτης PMI αναμένεται να σταθεροποιηθεί και να βελτιωθεί και η οικονομική δραστηριότητα να ανακάμψει. Σήμερα οι τιμές στην Κίνα βρίσκονται υπό έλεγχο ενώ ακολουθείται μια συνετή νομισματική πολιτική με το χρήμα και τις πιστώσεις να αναπτύσσονται μέσα σε ένα λογικό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, με το προσεχές τέλος στις αυξήσεις των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και την μείωση των εξωτερικών περιοριστικών παραγόντων στην εγχώρια νομισματική πολιτική, θα δημιουργηθούν ευνοϊκότερες συνθήκες για μακροοικονομικό έλεγχο. Η Κίνα θα αποκτήσει συνεπώς ευρύτερα περιθώρια για τη σταθεροποίηση των αναπτυξιακών της πολιτικών.

Στις οικονομίες του εξωτερικού όπου ο πληθωρισμός βρίσκεται στα ύψη, τα κινεζικά προϊόντα είναι πιο ανταγωνιστικά όσον αφορά το κόστος. Επιπλέον, οι εταιρείες εξωτερικού εμπορίου προσαρμόζονται συνεχώς στις αλλαγές της ζήτησης στις διεθνείς αγορές, προωθώντας ενεργά μια υψηλής ποιότητας ανάπτυξη και καινοτομία σε νέα πρότυπα και μορφές εξωτερικού εμπορίου, θέτοντας μια στέρεη βάση για την οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη.

Aφενός πρέπει να αντιμετωπίσουμε ένα πλήθος προκλήσεων, όπως άλλωστε μας δείχνουν και τα δεδομένα, για παράδειγμα τη διατάραξη της παραγωγής, την επιβράδυνση της ζήτησης και τις μεταβολές των προσδοκιών. Αφετέρου οφείλουμε να παραδεχθούμε τα πλεονεκτήματα της κινεζικής οικονομίας όπως τα μεγάλα περιθώρια ελιγμών, την ισχυρή ανθεκτικότητα και τις μεγάλες δυνατότητές της. Τα βασικά στοιχεία της μακροπρόθεσμης οικονομικής της ανάπτυξης δεν έχουν μεταβληθεί. Υπάρχει πλήθος πολιτικών εργαλείων μακροοικονομικού ελέγχου αλλά και επαρκής πολιτική βούληση. Με τα μέτρα πρόληψης της επιδημίας συνεχώς να βελτιώνονται και τις πολιτικές ανακούφισης και υποστήριξης να εφαρμόζονται δυναμικά και αποτελεσματικά, η μεταποιητική βιομηχανία της Κίνας αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά και η οικονομία να σταθεροποιηθεί και να αναπτυχθεί.

*O Τσόου Μαοχουά είναι Ερευνητής μακροοικονομικών του Τμήματος Χρηματοπιστωτικών Αγορών της China Everbright Bank