Skip to main content

ΗΠΑ: Κάτω των εκτιμήσεων ο δείκτης τιμών παραγωγού

REUTERS/Lucy Nicholson

Ο δείκτης τιμών παραγωγού σημείωσε άνοδο 7,4% τον περασμένο μήνα σε σχέση με πέρυσι, από 11,7% όταν και κορυφώθηκε τον Μάρτιο

Χαμηλότερα των προσδοκιών κινήθηκε ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ, ο οποίος είναι ενδεικτικός των συνηθών προσφοράς στην οικονομία. Συγκεκριμένα αυξήθηκε 7,4% τον Νοέμβριο σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από την αναθεωρημένη αύξηση 8,1% τον Οκτώβριο και πολύ κάτω από την άνοδο 11,7% τον Μάρτιο, τον ταχύτερο ρυθμό από τότε που άρχισαν τα ρεκόρ PPI το 2010.

Σε μηνιαία βάση, ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 0,3% τον Νοέμβριο, όπως και το προηγούμενο δίμηνο.

Οι αυξήσεις των τιμών των υπηρεσιών οδήγησαν το κέρδος Νοεμβρίου, ενώ οι τιμές των αγαθών ενισχύθηκαν ελαφρά, ανέφερε το υπουργείο Εργασίας.

Ο πληθωρισμός μετριάστηκε τον Οκτώβριο, αφού έφτασε σε υψηλό τεσσάρων δεκαετιών το καλοκαίρι, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας τον περασμένο μήνα. Θα δημοσιεύσει τον δείκτη τιμών καταναλωτή του Νοεμβρίου την Τρίτη, 13 Δεκεμβρίου.

Η Federal Reserve αύξησε επιθετικά τα επιτόκια φέτος για να τονώσει την οικονομία και να καταπολεμήσει τον υψηλό πληθωρισμό. Οι αξιωματούχοι της Fed έχουν επισημάνει σχέδια να αυξήσουν το βασικό τους επιτόκιο κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες την επόμενη εβδομάδα, μετά από αυξήσεις 75 μονάδων βάσης σε κάθε μία από τις τέσσερις τελευταίες συνεδριάσεις τους – φέρνοντάς το σε ένα εύρος μεταξύ 3,75% και 4%.