Skip to main content

Τρία σενάρια της Μόσχας σε απάντηση στο πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

REUTERS/Dado Ruvic/Illustration

Σύμφωνα με την εφημερίδα Vedomosti «οι ρωσικές αρχές εξετάζουν τρεις επιλογές για έναν μηχανισμό απάντησης στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου»

Η Μόσχα εξετάζει τρία πιθανά σενάρια αντίδρασης στην επιβολή πλαφόν 60 δολαρίων στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου, που υιοθέτησαν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η G7, γράφει η εφημερίδα Vedomosti.

«Οι ρωσικές αρχές εξετάζουν τρεις επιλογές για έναν μηχανισμό απάντησης στην επιβολή ανώτατου ορίου τιμών στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και ήδη συζητείται ένα σχέδιο προεδρικού διατάγματος», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα, το πρώτο σενάριο είναι η πλήρης απαγόρευση της πώλησης ρωσικών πρώτων υλών σε κράτη που υποστήριξαν τους περιορισμούς, ακόμη και αν αγοράζουν πετρέλαιο  από τη Ρωσία μέσω τρίτων. Σύμφωνα κυβερνητικές πηγές της εφημερίδας, η παράδοση θα μπλοκαριστεί εάν ο τελικός παραλήπτης είναι μέλος της G7.

«Η δεύτερη επιλογή είναι η απαγόρευση εξαγωγών στο πλαίσιο συμβάσεων που περιλαμβάνουν όρο ανώτατου ορίου τιμής, ανεξάρτητα από το ποια χώρα είναι ο αποδέκτης», γράφει η Vedomosti.

Τρίτον, μπορεί να διαμορφωθεί μια «ενδεικτική τιμή έκπτωσης. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που πωλούν ρωσικό πετρέλαιο τύπου Urals δεν  θαμπορούν να προσφέρουν περισσότερο από ένα ποσοστό έκπτωσης σε σύγκριση με την τιμή της παγκόσμιας αγοράς για το πετρέλαιο τύπου Brent της Βόρειας Θάλασσας, η οποία δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Παραδοσιακά, το ρωσικό Urals διαπραγματευόταν με έκπτωση ως προς το Brent στις αγορές.

Μέχρι στιγμής, ουδεμία από τις επιλογές αυτές έχει εγκριθεί», γράφει η ρωσική εφημερίδα είπε μια από τις πηγές. «Είναι επίσης δυνατές και άλλες εναλλακτικές ή συνδυασμός τους», προσθέτει.

Ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλεξάντερ Νόβακ προειδοποίησε ότι η Μόσχα δεν θα δεχτεί ανώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου ακόμη και αν χρειαστεί να μειώσει την παραγωγή. Πρόσθεσε ότι με τέτοιους περιορισμούς, η Δύση παρεμβαίνει στην ελευθερία της αγοράς και η Ρωσία είναι έτοιμη να συνεργαστεί μόνο με εκείνους τους αγοραστές που τηρούν τους όρους της αγοράς.

naftemporiki.gr