Skip to main content

ΕΕ: Συμφωνία για πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο στα 60 δολάρια (Bloomberg)

REUTERS/Angus Mordant

Η τιμή πάντως είναι υψηλότερη αυτής στην οποία η Ρωσία ήδη πουλάει τη μεγαλύτερη ποσότητα του αργού της.

Λίγα μόλις 24ωρα πριν εκπνεύσει η σχετική συμφωνία, οι 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν τελικά για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο, όπως μεταδίδει το Bloomberg. Η ανώτατη τιμή ορίστηκε στα 60 δολάρια το βαρέλι, γεγονός που ανοίγει τον δρόμο για μία ευρύτερη συμφωνία στο πλαίσιο της ομάδας του G7.

Η τιμή πάντως είναι υψηλότερη αυτής στην οποία η Ρωσία ήδη πουλάει τη μεγαλύτερη ποσότητα του αργού της. Αυτό όμως που  επιδιώκει η Ε.Ε. είναι ουσιαστικά να κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο εκτός της παγκόσμιας αγοράς. Ύστερα από δύσκολες διαπραγματεύσεις χώρες όπως η Πολωνία πέτυχαν να εξασφαλίσουν πρόσθετους όρους με τους οποίους θα ασκηθεί πίεση στην Μόσχα, συμπεριλαμβανομένου ενός μηχανισμού που θα επιτρέπει για αναθεώρηση της τιμής κάθε δύο μήνες.

Το σχέδιο του πλαφόν θα απαγορεύει τη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου μέσω θάλασσας και τις υπηρεσίες που απαιτούνται για αυτή, όπως μεσιτεία, οικονομική βοήθεια και ασφάλιση, εάν τα φορτία αγοράζονται πάνω από το συμφωνημένο όριο τιμής.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η συμφωνία προβλέπει επίσης περίοδο χάριτος 45 ημερών για τα πλοία που φόρτωσαν το φορτίο τους πριν από τη Δευτέρα, δίνοντάς του έτσι προθεσμία έως τις 19 Ιανουαρίου να εκφορτώσουν.

Σημειώνεται ότι τα περισσότερα κράτη της G7 θα σταματήσουν να εισάγουν ρωσικό αργό μέχρι το τέλος του έτους.

Η Μόσχα έχει προειδοποιήσει ότι θα σταματήσει να πουλάει πετρέλαιο και φυσικό αέριο σε όσες χώρες αποδεχθούν το πλαφόν.

naftemporiki.gr