Skip to main content

Φυσικό αέριο: Συμβιβαστική πρόταση από την Τσεχία- Τι προτείνει η Ελλάδα

Συμβιβαστική πρόταση από την Τσεχία για πλαφόν στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σύμφωνα με το Reuters. «160 ευρώ ή δυναμικό πλαφόν» απαντάει η Ελλάδα μαζί με έξι χώρες της ΕΕ.

Στο ευρωπαϊκό τραπέζι θα συζητηθεί την Παρασκευή η πρόταση για επιβολή πλαφόν στο φυσικό αέριο σε τιμή ελαφρώς χαμηλότερη από αυτή που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεσηκώνοντας έντονες αντιδράσεις καθώς θεωρήθηκε υπερβολικά υψηλή, ενώ παράλληλα για την ενεργοποίησή του απαιτεί προϋποθέσεις που ενδέχεται να μην εκπληρωθούν ποτέ.

Σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται το πρακτορείο Reuters, οι χώρες της ΕΕ θα συζητήσουν μια νέα συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει η Τσεχική Δημοκρατία, η οποία κατέχει την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ. Η τσεχική πρόταση ορίζει το πλαφόν στα 264 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το οποίο εφαρμόζεται όταν οι τιμές παραμένουν πάνω από αυτό το επίπεδο για πέντε ημέρες διαπραγμάτευσης.

Η αναθεωρημένη πρόταση, σύμφωνα πάντα με το Reuters, επεκτείνει επίσης το ανώτατο όριο για να καλύψει όχι μόνο τη συμβόλαια φυσικού αερίου του πρώτου μήνα, όπως πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά και συμβάσεις με ημερομηνίες λήξης έως και ένα τρίμηνο.

Παρόλα αυτά οι διαφωνίες συνεχίζονται για το θέμα, με ορισμένες χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, να πιέζουν για επιβολή χαμηλότερου πλαφόν ενώ άλλες χώρες, όπως η Γερμανία και η Ολλανδία, να προειδοποιούν ότι ο περιορισμός των τιμών θα μπορούσε να καταστήσει δυσκολότερο για την Ευρώπη να εξασφαλίσει τις απαραίτητες προμήθειες φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η τρέχουσα πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενεργοποιεί το πλαφόν όταν οι τιμές να παραμείνουν πάνω από 275 δολάρια για δύο εβδομάδες και επίσης είναι τουλάχιστον 58 ευρώ υψηλότερες από τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου για 10 ημέρες διαπραγμάτευσης.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεκινούν διαπραγματεύσεις το βράδυ της Παρασκευής σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ανώτατο όριο για τον περιορισμό των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και επιδιώκουν να καταλήξουν σε συμφωνία έως τις 13 Δεκεμβρίου.

Η χώρα μας έχει εκφράσει εντόνως τις διαφωνίες της για «το πλαφόν που στα 275 ευρώ δεν είναι πλαφόν», και ηγείται μιας ομάδας 15 χωρών που έχουν ζητήσει την επανεξέταση της πρότασης. Όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, «δεν θα ησυχάσουμε μέχρι να πετύχουμε το πλαφόν στο φυσικό αέριο».

Στο μεταξύ χθες έγινε γνωστό από το πρακτορείο Bloomberg ότι η Ελλάδα, μαζί με την Ιταλία και το Βέλγιο, είναι ανάμεσα στις επτά χώρες της ΕΕ που ασκούν πιέσεις για ένα πιο αποτελεσματικό πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, καθώς θεωρούν πως η πρόταση της Κομισιόν δεν θα μπορέσει να βοηθήσει τους καταναλωτές με τους λογαριασμούς ενέργειας.

Η πρόταση των «7», σύμφωνα με το έγγραφο που επικαλείται το Bloomberg, θέλει την επιβολή αυστηρότερου και δυναμικού πλαφόν, το οποίο θα κινείται ανάλογα με τις τιμές σε βασικούς διεθνείς κόμβους.

Τι προτείνουν:

  • Το 75% του ανώτατου ορίου τιμής θα πρέπει να καθοριστεί σύμφωνα με μια τιμή αναφοράς (το έγγραφο αναφέρει ως παράδειγμα τα 160 ευρώ)
  • Το υπόλοιπο 25% της τιμής του πλαφόν θα πρέπει να κινηθεί σύμφωνα με τον σταθμισμένο μέσο όρο τιμών φυσικού αερίου και LNG που ορίζονται στο Henry Hub στις ΗΠΑ, στο JKM στην Ασία, στο NWE και στο MED στην Ευρώπη
  • Να μην οριστεί χρονικό όριο ισχύος για το ανώτατο όριο
  • Κατάργηση του δεύτερου όρου της Κομισιόν σχετικά με τη διαπραγμάτευση των τιμών του φυσικού αερίου με σημαντικό ασφάλιστρο έναντι του LNG

Σύμφωνα με το Reuters,  που επικαλείται έγγραφο που κοινοποιήθηκε με άλλα κράτη μέλη της ΕΕ αυτή την εβδομάδα, η Ιταλία, η Πολωνία, η Ελλάδα, το Βέλγιο και η Σλοβενία ​​προτείνουν δύο εναλλακτικές:

  • είτε ένα πολύ χαμηλότερο σταθερό ανώτατο όριο τιμής στα 160 ευρώ ανά μεγαβατώρα,
  • είτε ένα «δυναμικό πλαφόν», οι τιμές του οποίου θα μπορούν να κυμαίνονται ανάλογα με τα υφιστάμενα σημεία αναφοράς για τις τιμές του υγροποιημένου φυσικού αερίου (αυτό που περιγράφει δηλαδή το Bloomberg)

naftemporiki.gr