Skip to main content

Πετρέλαιο: Γιατί κινούνται ανοδικά οι τιμές την Τρίτη

REUTERS/Fabian Bimmer

Οι αναφορές ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να εξετάσουν τον περιορισμό της προσφοράς στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 4 Δεκεμβρίου, κίνησε ανοδικά τις τιμές την Τρίτη.

Ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του πετρελαίου το πρωί της Τρίτης, με το βλέμμα στραμμένο στις αποφάσεις του ΟΠΕΚ+ για ενδεχόμενη προσαρμογή της παραγωγής από τους μεγάλους παραγωγούς πετρελαίου.

Ειδικότερα, η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 85,05 δολάρια το βαρέλι σήμερα, έχοντας ενισχυθεί κατά 2.2%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει έως και τα 80,61 δολάρια το βαρέλι,  τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Ιανουάριο.

Το αμερικανικό αργό (WTI) διαμορφώνεται στα 78,64 δολάρια το βαρέλι σήμερα, έχοντας ενισχυθεί κατά 1,8%, ενώ χθες είχε υποχωρήσει έως και τα 73,60 δολάρια το βαρέλι, τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Δεκέμβριο του 2021.

Οι τιμές του πετρελαίου κρατήθηκαν υπό πίεση τον Νοέμβριο και χθες, Δευτέρα, υποχώρησαν σε επίπεδα που είχαν να πέσουν για πάνω από 11 μήνες.

Οι αναφορές, ωστόσο, ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ+ ενδέχεται να εξετάσουν τον περιορισμό της προσφοράς στην επόμενη συνεδρίασή τους, στις 4 Δεκεμβρίου, κίνησε ανοδικά τις τιμές την Τρίτη. Ο ΟΠΕΚ+ άρχισε να μειώνει τον στόχο παραγωγής του κατά 2 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον Νοέμβριο, με στόχο να στηρίξει τις τιμές του πετρελαίου. Ωστόσο, η ανησυχία για τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων Covid-19 στην Κίνα, η οποία είναι ο μεγαλύτερος εισαγωγέα ενέργειας του πλανήτη, άσκησε νέα πίεση χθες στις τιμές.

«Αν και αυτό είναι απλώς μια εικασία… όχι η επίσημη δήλωση του ΟΠΕΚ, εξακολουθεί να αντανακλά το βραχυπρόθεσμο κλίμα της αγοράς και είναι πιθανό να είναι το σημείο καμπής των τιμών του πετρελαίου», ανέφεραν οι αναλυτές της Haitong Futures.

Την ανοδική κίνηση των τιμών ενίσχυσε επίσης  εκτίμηση ότι η Κίνα θα μπορούσε να χαλαρώσει τους περιορισμούς για τον κορωνοϊό μετά το κύμα οργής που εκδηλώνεται σε πολλές κινεζικές πόλεις από πολίτες που διαμαρτύρονται για την αυστηρή πολιτική των μηδενικών κρουσμάτων του ιού. Κινέζοι αξιωματούχοι θα πραγματοποιήσουν μάλιστα ενημέρωση για τα μέτρα πρόληψης και ελέγχου του Covid στις 3 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Πεκίνο.

Το τοπίο- πέρα από την υγειονομική κατάσταση στην Κίνα και τις αποφάσεις του ΟΠΕΚ- συμπληρώνουν άλλες εξελίξεις στην αγορά, όπως το πλαφόν που σχεδιάζεται να επιβληθεί στο ρωσικό αργό και η αποδυνάμωση του δολαρίου.

naftemporiki.gr