Skip to main content

Πλαφόν στο φυσικό αέριο: Δεν τα βρίσκουν οι υπ. Ενέργειας- Νέο έκτακτο συμβούλιο τον Δεκέμβριο

REUTERS/Kacper Pempel

Οι χώρες του Νότου είπαν «ή όλα ή τίποτα». Μπλόκαραν και τις άλλες αποφάσεις, αφού δεν υπήρχε συμφωνία για το πλαφόν. Στις 13/12 πιθανότατα η νέα Σύνοδος.

Δεν τα βρήκαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Ενέργειας στο σημερινό έκτακτο συμβούλιο της ΕΕ για το θέμα του πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Μάλιστα, όπως αναφέρει το Bloomberg επικαλούμενο διπλωματικές πηγές, θα πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου, δύο μέρες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών.

Επίσης, σύμφωνα με το Bloomberg, αποφάσισαν να βάλουν στον πάγο την έγκριση του υπόλοιπου πακέτου για την αγορά φυσικού αερίου για τα οποία έχει ήδη επιτευχθεί συναίνεση, τον κανονισμό αλληλεγγύης και τον κανονισμό για την ταχύτερη αδειοδότηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας δηλαδή.

Οι υπουργοί Ενέργειας που πραγματοποίησαν έκτακτη συνεδρίαση στις Βρυξέλλες συμφώνησαν στο περιεχόμενο πολλών έκτακτων μέτρων, αλλά θα καθυστερήσουν την επίσημη έγκριση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, αναφέρει το πρακτορείο.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες που σημειώνονται αφορούν την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh στο φυσικό αέριο. Η πρόταση έχει ξεσηκώσει ενστάσεις από τις χώρες που είχαν ταχθεί υπέρ του πλαφόν, μεταξύ τω οποίων και η Ελλάδα. Ο λόγος; Το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν θεωρείται υπερβολικά υψηλό, με τον Έλληνα υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα να λέει χαρακτηριστικά ότι «ο καθορισμός ανώτατου ορίου τιμής στα 275 ευρώ/MWh δεν αποτελεί στην πραγματικότητα ανώτατο όριο». Η ελληνική θέση είναι ότι το πλαφόν πρέπει να οριστεί κάτω από τα 200 ευρώ/MWh.  Ένα πλαφόν μεταξύ «150 ευρώ και 200 ευρώ είναι ρεαλιστική οροφή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκρέκας.

Σύμφωνα πάντως με την Επίτροπο Ενέργειας Κάντρι Σίμσον το πλαφόν που προτείνει η Κομισιόν ορίστηκε με βάση την εντολή που έλαβε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο μας έδωσε σαφείς οδηγίες, ότι πρέπει να προσέξουμε πιθανούς κινδύνους και το κάναμε. Κάποιοι κίνδυνοι παραμένουν, αλλά αυτή η πρόταση σχεδιάστηκε με τρόπο που να μας βοηθήσει, εάν αντιμετωπίσουμε ακόμη μία περίοδο σαν αυτή που αντιμετωπίσαμε τον Αύγουστο. Την ίδια ώρα όμως, δεν θα ενεργοποιήσουμε την παρέμβαση στην αγορά, εκτός εάν είναι απολύτως απαραίτητο», είπε.

Νωρίτερα είχε γίνει γνωστό ότι οι υπουργοί Ενέργειας των 15 χωρών που είχαν υπογράψει την επιστολή με την οποία ζητούσαν την επιβολή πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αποφάσισαν να συσπειρωθούν και να ενεργήσουν συντεταγμένα ζητώντας μία νέα πρόταση από την Κομισιόν με σαφείς βελτιώσεις, η οποία θα εγκριθεί σε νέο έκτακτο συμβούλιο μαζί με τους άλλους δύο κανονισμούς.

REUTERS/Johanna Geron

Η τσεχική προεδρία ενημερώθηκε για το αποτέλεσμα της συντονιστικής συνάντησης των 15 κρατών-μελών της ΕΕ, αποδέχτηκε την πρότασή τους και πρότεινε ακριβώς αυτό που ζήτησαν, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές που επικαλείται το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, την αντίθεσή τους εξέφρασαν η Ολλανδία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Δανία, η Εσθονία, η Ιρλανδία και το Λουξεμβούργο, οι οποίες θέλουν να υιοθετηθούν σήμερα οι δύο πρώτοι κανονισμοί, για τους οποίους υπάρχει ήδη κατ’ αρχήν συμφωνία.

Από την πλευρά της, η Γερμανία είπε ότι αποδέχεται την πρόταση της Προεδρίας για έκτακτο Συμβούλιο Ενέργειας στις 13 Δεκεμβρίου και για ταυτόχρονη υιοθέτηση των τριών κανονισμών, υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνουν σεβαστές οι δικλείδες ασφαλείας που υιοθέτησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές, η Γερμανία δεσμεύθηκε, ενόψει του νέου έκτακτου Συμβουλίου Ενέργειας, να διαπραγματευτεί με καλή πίστη για το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

naftemporiki.gr