Skip to main content

ΕΕ: Δεν τα βρίσκουν ούτε για το πλαφόν στο ρωσικό αργό

REUTERS/Christian Hartmann

«Η τιμή είναι το θέμα», σχολίασε μετά τις συνομιλίες Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Στις Βρυξέλλες στρέφεται σήμερα η προσοχή όπου παραμένει το χάσμα μεταξύ των βόρειων και νότιων χωρών για το πλαφόν στο φυσικό αέριο, ενώ λίγες ώρες πριν την έναρξη της Συνόδου των Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ το κλίμα έχει γίνει συγκρουσιακό δεδομένου ότι υπάρχουν έντονες αντιδράσεις για την πρόταση της Κομισιόν για πλαφόν 275 ευρώ/MWh.

Παράλληλα «ανοιχτό» παραμένει μείνει άλλο ένα ζήτημα, καθώς η ΕΕ έχει διχαστεί επίσης για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο και τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμόσει το σχέδιο των χωρών της ομάδας G7 για τον περιορισμό των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις από το πρωί μέχρι αργά χθες το βράδυ, αλλά οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν για το ύψος του πλαφόν. Οι συζητήσεις αναμένεται να συνεχιστούν σήμερα, Πέμπτη.

«Η τιμή είναι το θέμα», όπως σχολίασε μετά τις συνομιλίες ένας αξιωματούχος. Σύμφωνα με τα διεθνή μέσα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρότεινε πλαφόν ανάμεσα στα 65 και 70 δολάρια ανά βαρέλι, πολύ κοντά δηλαδή στο εύρος τιμών που εξετάζει η G7.

Οι περισσότερες χώρες αποδέχθηκαν αυτή την τιμή, εκτός από την Πολωνία, η οποία ήθελε να τεθεί το πλαφόν σε πολύ χαμηλότερο επίπεδο, στα 30 δολάρια το βαρέλι, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές του Politico.

Το Bloomberg αναφέρει ότι πέρα από την Πολωνία, το πλαφόν απέρριψαν επίσης οι χώρες της Βαλτικής καθώς το έκριναν ως υπερβολικά γενναιόδωρο προς τη Μόσχα.

Στο μεταξύ, σημειώνει το αμερικανικό πρακτορείο, αρκετές χώρες με μεγάλη ναυτιλιακή βιομηχανία, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, δεν επιθυμούν να πέσει το πλαφόν κάτω από τα 70 δολάρια, που είναι το ανώτερο όριο του εύρους που πρότεινε η ΕΕ νωρίτερα την Τετάρτη.

Ενστάσεις φαίνεται να έχει εκφράσει και η Ουγγαρία, με ευρωπαϊκές πηγές του Politico να υπογραμμίζουν ωστόσο ότι πρόκειται για τη συνηθισμένη στάση του πρωθυπουργού της χώρας Βίκτορ Όρμπαν.

«Οι πολύωρες άκαρπες συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν την Τετάρτη κατέστησαν σαφές ότι το μπλοκ παραμένει πολύ μακριά από μια συμφωνία ως προς το ανώτατο όριο τιμών, για το οποίο υπήρξε αρχικά πίεση από τις ΗΠΑ, αλλά η συμφωνία εξακολουθεί να θεωρείται εφικτή», σχολιάζει το Bloomberg.

«Αναζητούμε τρόπους για το πώς μπορεί να λειτουργήσει και πώς μπορεί κανείς να βρει μια κοινή βάση, ώστε να μπορεί να εφαρμοστεί με έναν ιδανικά πραγματιστικό και αποτελεσματικό τρόπο, αποφεύγοντας ταυτόχρονα ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικά μειονεκτήματα για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς το βράδυ της Τετάρτης. «Αλλά από την πλευρά μου, θέλω να πω ότι είμαι αρκετά σίγουρος ότι θα το καταλήξουμε σύντομα».

Υπενθυμίζεται ότι το σχέδιο για το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο επιδιώκει να απαγορεύσει στις ναυτιλιακές και ασφαλιστικές εταιρείες να μεταφέρουν ρωσικό πετρέλαιο εκτός εάν πωληθεί στα επίπεδα ή κάτω από τα επίπεδα της τιμής που έχει συμφωνηθεί. Έχει επίσης δύο στόχους, να κρατήσει το ρωσικό πετρέλαιο στην αγορά προκειμένου να αποφευχθεί εκτίναξη των τιμών, και ταυτόχρονα να περιορίσει τα έσοδα της Μόσχας.

naftemporiki.gr